2017

2017

Herfst  

26-11-2017: Het blijft maar nat. Woensdag de laatste andijvie geoogst en weer snel richting een droge plek thuis opgezocht. Op vrijdag tussen de buien door toch maar even de tuin ingedoken. Maar het was dermate nat dat ik niet veel verder ben gekomen dan het afvoeren van tuinvuil en het verwijderen van een enorme hoeveelheid aardbeienplanten uit de platte bak. Op zaterdag, ja het was droger, de platte bak gereorganiseerd en voor 60 % gevuld met aardbeienplanten, 20% met plantui en alles afgedekt met het gaasdoek van de koolplanten voor de winter. Ook nog een stuk rondom de fruitbomen ontdaan van onkruid en de grond verrijkt met dcm fruitmest en bemeste tuinaarde. de grond om de fruitbomen is nu voor 2/3  klaar voor de winter.

19-11-2017: Het is de laatste weken weer vrij nat geweest. Dus van spitten komt weinig. Buiten een vak die ik heb omgewisseld met de grond uit de kas heb ik enkel het “aardbeienvak” kunnen spitten. Veel aardbeien waren al eind jaar 3 nu dus ik heb de plek voor aardbeien  meer dan gehalveerd en wat nieuwe platen toegevoegd. Daarnaast gekozen voor wat nieuwe fruitstruiken, kruis- en aalbes die ik zelf heb opgekweekt.

Ook een aanvang gemaakt met het opnieuw bestraten van mijn platje en achter het huisje. Er komen binnenkort vervangers voor de 30×30 tegels (de nieuwe zijn 40×40). De waterton achter het huisje verplaatst zodat de ruimte erachter als opbergplek gebruikt kan worden. Voorheen moest ik over tonkinstokken en planken bij het water komen, die tijd is over.

Inmiddels fruitbomen en -struiken gesnoeid en voorzien van verse compost, de laatste leggers voor de leibomen in de ijzeren buizen geboord en de composthopen voorzien van extra planken.

Achter de kas de gojibes verwijderd. Het bleef een snelgroeiende wilde bos die niet of nauwelijks opbrengst genereerde. Besloten daar frambozen uit eigen kweek te plaatsen.

De komende weken staan voornamelijk in het kader van ophogen en klusjes op de tuin. Als het droger wordt kan er eea worden gespit met mijn nieuwe spitvorm de veeeeeeel beter, eenvoudiger en lichter spit dan de spa.

29-09-2017: In de kas begonnen met het afgraven van een deel van de grond. Dit wisselen we om met een stuk buiten. Verse grond in de kas waar de tomaten e.d. dan weer in verse aarde kunnen groeien.Ruggetje doet pijn van dag 1…. Tja ook al 55 geworden en vandaag 34 jaar getrouwd…. dat moet je gaan merken toch 🙂

15-09-2017: De kas wordt leger en leger. Nog een fors aantal pompoenen geoogst…. Dit waren pompoenen van een onderstam… Meloenen waarvoor het bedoeld was heeft de struik niet opgeleverd maar wel een 10tal hele zware pompoenen. Alle planten zonder bloemen en beginnende groenten ook verwijderd. Van druiven, bramen en bessen stekken getrokken en een plekje in de kas gegeven.

01-09-2017: Begin september een paar weken vrij maar de weersvoorspellingen geven weinig soelaas om daadwerkelijk in ons kikkerlandje te blijven. Op stormachtig 13 September dus maar het vliegtuig genomen naar zonniger oorden. In Nederland blijven deze weken het water met bakken uit de hemel komen. In de tuin is er dus echt heel weinig te doen dan snel te oogsten voordat alles verrot terwijl je ernaar kijkt. Na terugkomst weer een aantal zaken verwijderd en maar langzaam begonnen met het schoonmaken van enkele delen van de tuin.

 

 

 

Zomer

01-09-2017: Vreemd, andere jaren stond de tuin nog redelijk vol maar nu is er al enorm veel geoogst. En beginnen er dus al plekken leeg te raken….. Dagelijks kunnen er nog bramen, frambozen en aardbeien geoogst worden, voor het eerst ook haricot verts, de dunne sperzieboon. Vandaag de bonenstokken verwijderd en nu is er dus 1 vak HELEMAAL leeg. Die kan dus eigenlijk al omgegooid worden maar omdat er nogal wat regen (en vanmiddag ook HAGEL) wordt verwacht (en ook gekregen) nog maar een paar weekjes wachten. Eerst nog maar op vakantie en dan kijken of het weer droger wordt.

24-08-2017: Het einde van het seizoen begint langzaam weer in zicht te komen. Op dit moment kunnen er nog dagelijks aardbeien geplukt worden en ook de frambozen en bramen laten zich van hun goede kant zien. Wekelijks kan er volop uit de tuin gegeten worden. Kolen, bonen, courgettes zijn wel over hun hoogtepunt heen maar staan er nog voldoende. De 2e leg capucijners leveren ook dikke peulen op en ook sla en andijvie doen het weer goed. Wortelen kunnen per maaltje worden geoogst  en ook de bietjes zijn nog overheerlijk. De eerste trossen druiven worden ook al geconsumeerd. Thuis wordt het terras vervangen en heb ik weer de beschikking over een hele stapel 40×40 tegels. Op dit moment vervang ik al een deel van de 30×30 tegels door deze grotere en dikkere tegels en leg ik deze op antiworteldoek…

17-07-2017: Het lijkt wel oogsttijd te zijn. Kilo’s bessen, de aardappelen moeten de grond uit, uien en knoflook hangt te drogen en de snij- en sperziebonen worden dik genoeg om te oogsten. Op de plek van de aardappelen komen als het lukt nog pronkbonen. Hiervoor al tonkinstokken gezet. Binnen groeien de tomaten, pepers, komkommers en meloenen al stevig door en nog even winterbloemkolen gezaaid. De druiven krijgen al wat blauwe kleur op de wangen.

03-07-2017: Na een weekje met regen komt komende week de zon weer terug. Inmiddels begonnen met het oogsten van bessen. Dit jaar is de opbrengst vaan aalbessen en aanverwant tot nu toe overweldigend. Kilo’s fruit haal ik dagelijks van de tuin en ben begonnen met het inmaken (jam) hiervan. Worcesterbes is groter dan ooit en de aalbessen, rood en wit zijn overvloedig en met grote trossen. Inmiddels begonnen met uit te zoeken hoe ik deze struiken kan vermeerderen. Komende periode hier extra aandacht aan schenken en ik wil zowel opleggen als stekken uitproberen. Dat eerst al begonnen door wat lage takken iets in te graven en een plank erop.

25-06-2017: Elke dag tot nu toe errug warm. De avondbezoekjes aan de tuin bestaat hoofdzakelijk uit het water geven van de tuin en kas. Gelukkig werkt het aggregaat als een zonnetje dus buiten gaat het vanzelf :). In de kas veel werk met water geven, tomaten dieven, meloenen bevruchten…. Er komt wat ruimte bij de kolen dus daar kan niet weat geplant gaan worden. Ook verdroogd zaad 🙂 in de tuin kan nog een keer vervangen worden.

18-06-2017: Weer een prachtige week. De eerste aalbessen zijn geplukt, de peulen, tuinbonen en capucijners geoogst. Nog sperziebonen en prei geplant en in de kas nog e.e.a. voor gezaaid. Ook voor het eerst eigen Marokkaanse munt gebruikt voor thee…. Het beste oogstjaar tot nu toe kan ik wel zeggen. De temperatuur begint aardig op te lopen en dagelijks moet er fors water worden gegeven.

11-06-2017: De afgelopen week nog vrij geweest en daardoor meerdere malen op de tuin geweest. Na een controlerondje waarbij we de overbodige uitgroei van de komkommerplanten en meloenen hebben verwijderd, stevig aan het dieven zijn geweest bij de tomaten en de uitgeschoten groenten de compostbak in zijn gegaan is heel veel tijd gaan zitten in het oogsten van aardbeien. De afgelopen week heb  ik minimaal een kilo of 10 geoogst en nadat er een forse hoeveelheid is verdeeld bleef er nog genoeg over voor 7 potten jam en het einde is nog niet in zicht.

Voor het eerst in alle jaren deze week 4 keer uit de tuin kunnen eten, bloemkool, sla, andijvie en bieten.

 

 

 

 

Lente

31-05-2017: De laatste weken veel tijd besteed aan mijn andere site en het planten en zaaien. Inmiddels zijn de kolen en sla in de kas of verorberd of op de composthoop verdwenen omdat er teveel was (en dan heb ik nog heel veel uitgedeeld. Ook het aggregaat werkt weer als vanouds zodat het watergeven een stuk eenvoudiger gaat.

Vanaf 28-05 tot 04-06 verblijf ik met mijn ega in Ierland waar we een rondje doen (cork, dublin, castlebar, leenane, ennis and tralee back to cork). Het aggregaat zal veel gebruikt worden door Pa die deze (warme) week de tuin bijhoudt.

05-05-2017: Brrrr…. het is ijskoud vandaag. Vroeg naar huis omdat ik echt naar werd van de kou, rond 11 uur was het nog lang geen 10 graden en de wind deed het nog kouder aandoen.

Deze week voornamelijk gevuld met wieden en ompoten van diverse plantjes zoals kolen en tomaten. Spitskool staat vanavond op het menu, ook nog een stukje maggieplant (lavas) meegenomen om alles wat hoger op smaak te brengen. Ook de fruitbomen nu ingespoten. Er hadden zich al luizen gevestigd en dat probeer ik nu wat te neutraliseren.

29-04-2017: Weer wat nieuw sneeboer spulletjes gekocht. In de tuin gaat het voorspoedig alhoewel de temperatuur nog te wensen overlaat. Boontjes ontkiemen slecht. Kolen gaan echter prima en in de kas wordt al kropsla en andijvie geoogst.

22-04-2017: Afgelopen week een aantal dagen met nachtvorst gehad. Hoe de bloesem van de vruchtbomen daarop reageren weet ik niet. Ze bloeien rustig door maar of we dan nog fruit kunnen verwachten is natuurlijk de vraag. Vandaag en gisteren de geente komkommers (gewoon en snack) en meloen een plekje gegeven in de kas. Op zaterdag nog wat tomatenplanten gekocht en de eigen kweek van charentais en oogmeloen gepoot. Buiten al wat uchikuri en verschillende courgettes gepoot.

15-04-2017: De verleiding bij het tuincentrum toch niet kunnen weerstaan en voor in de kas een paar planten gekocht die niet verkrijgbaar zijn in de winkel van de volkstuinvereniging zoals gele paprika’s en madame jeanette.

Buiten de netten gespannen over de aardbeien rekken en blauwe bessen. Ook konden de witte kolen en zelfgekweekte rode kool een plekje krijgen. Daarnaast de rapen, koolraap, meiraap etc. gezaaid.

06-04-2017: Het weer is prima voor de tuin. Af en toe een bui maar ook volop zon. Enkele fruitbomen beginnen al bloesem te krijgen. Vooral een van de kersenbomen ziet er prachtig uit met de witte bloemen.

In de kas groeit alles voorspoedig en veel zaden beginnen te ontkiemen en sommigen, zoals peulen en kapucijners kunnen naar buiten. De aardpeer en mierikswortel beginnen zich langzaam te tonen op hun nieuwe plek in de tuin. De komende dagen schijnt de zon weer uitbundig dus water geven staat ook hoog op mijn tedoen-lijst.

26-03-2017: De afgelopen week begon slecht maar daar was dan in de tuin eindelijk tijd om de tweede stellage voor m’n BATO-bakken te maken. Mijn verschoven vrije dag werd dan alsnog goed benut !! Zaaitijd !! Deze week hebben we tomaten, pompoenen, meloenen gezaaid. Ook zijn weer enkele paden opgehoogd en heb ik de eerste netten over de kolen gespannen.

19-03-2017: De lente begint goed. Wat regen en regelmatig zonneschijn. In de tuin begint alles meer en meer vorm te krijgen. In de kas staan sla, andijvie, spinazie, diverse kolen en broccoli en die groeien prima !! De kweekkasjes staan al vol met bonen en andere zaken en de eerste tuinbonen en doperwten zijn al naar buiten. Buiten staan er al weer bietjes en diverse soorten wortelen. Oude groenten zoals knolkervel en witte winterwortel hebben ook een plekje gekregen. Als het droog blijft de komende dagen wordt het tijd om de aardappelen te poten. Dit jaar gekozen voor de frieslander.

 

 

 

 

Winter

24-02-2017: De ene peer zijn er uiteindelijk 2 geworden en ze hebben net zoals de struiken een plekje gekregen in de tuin. Al het (ophoog-, drainage) zand verdeeld over de tuin alsmede de compost. enkele vakken al netjes omgegooid voor gebruik.
Het rek met fruitstruiken verbreed, gestart met de ruimte voor de aardbeien, mierikswortel geplant, bloemkool, kruidenrand geschoond, de eerste paden opgehoogd.

13-02-2017: Vorst en nu ook een pak sneeuw. Goed voor de tuin, niet voor je gemoedsrust. Ik wil beginnen !!!! Inmiddels ook een nieuw soort bloemkool gezaaid : JAFFA F1, kijken wat dat wordt.
Een viertal frambozen, een peer en een kruisbes staan klaar om een plekje te krijgen in de tuin. Ook de band van mijn kruiwagen vervangen. De zon een hogere temperaturen komen eraan!!

05-02-2017:  De kas is schoon, de ruiten liggen weer op de platte bak, een hangsysteem voor de eerste 8 batobakken zijn klaar en kunnen, na de vorst van komende week naar hun plek. Fruitbomen en -struiken zijn voorzien van compost, kali kalk en dcm fruitmest de afgelopen periode. Hoop dit jaar eens appels en peren te kunnen oogsten. Gisteren de eerste sla, andijvie en spitskool gezet in de kas. Bloemkool volgende week.

05-01-2017:  Het is gelukt, de tuin is geheel omgespit en klaar voor het nieuwe jaar. Veel beter dan vorig jaar dus. Toen regende het van begin december tot ver in het voorjaar. Nu de tijd nemen om de kas groenvrij te maken en daar al wat voorbereidingen te doen voor het nieuwe jaar.

Eind 2016… nog niet veel te doen in de tuin dan spitten en de kas klaarmaken voor het nieuwe jaar. er staan een paar projecten op de lijst voor het komende jaar. In het najaar BATO bakken aangeschaft. Een vak in de tuin wordt omgebouwd om deze in stellages van de grond te zetten en hierin de aardbeien te kweken. Hout is aangeschaft. Alleen nog tijd vinden de stellages te maken.