2016

2016

Winter

 

01-01:

Droog wil het niet echt worden. De tuin is en blijft erg nat. Het is dus zinloos om te spitten, je loopt alles alleen maar vast. De bramen achter de kas inmiddels opgebonden aan de nieuwe rekken, de kas aan de binnenzijde gezeemd en alle aanslag verwijderd. Iets verder met de platte bak gekomen maar ook daar nat, nat, nat. Deur van m’n huisje loopt weer aan. Het is gewoon te vochtig.

feb2016:

En het blijft maar nat. Op de enkele keer dat er buiten wel wat kan worden gedaan ga ik ook verder met de platte bak.
mrt2016:

Langzaam beginnen er betere tijden te komen. Het eerste groen staat al in de kas en buiten komt er ruimte voor de zon en de vast planten zoals rabarber en maggie komen boven de grond. De eerste bonen (tuinbonen) en kolen vinden hun plekje. Veel slakkenkorrels nodig want de nattigheid heeft hen veel goed gedaan. Op naar de LENTE !!!!

Lente 

 

april2016:

Meer en meer kan er geplant worden. De fruitstruiken lopen al fors uit en de temperatuur is geregeld rond de 15 graden.

27 april:

Brrrr, inmiddels is de temperatuur weer fors gaan dalen, rond het vriespunt zelfs in de nacht. Op de tuin steken veel zaken al weer de kop boven de grond. Aan de achterzijde van de kas maak ik een nieuw afvoersysteem voor het water. Waar eerst het water wegliep op de grond als het vat vol was wordt nu alles netjes richting sloot getransporteerd. Het watervat verplaats van de voor- naar de achterkant. Nog even wachten met het buitenzetten van veel voorgetrokken groentes tot de kou uit de lucht is.

Zomer

Tja, heb hier heel weinig te beschrijven behalve dat alles nat, nat en nat is geweest. De aardappeloogst is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Oogst was minder dan wat de grond in was gegaan en de rest was verrot. Ook de bonen die niet van natte voeten houden bleven ver achter bij het voorgaande jaar. Een enkel maaltje tuinbonen, wat snij en sperziebonen. Kolen verrotten waar je bij stond, vooral de bloemkool. Alleen de opbrengst van kleinfruit kon nog een beetje lach op je gezicht toveren. Bramen en aalbessen te over. Aan het einde van juli toch nog het risico genomen bonen te planten toen het weer beter werd.

Herfst

 

Toch nog kunnen oogsten. Druiven in grote getalen, de boontjes leverden enkele maaltjes en de overgebleven kolen en wat pompoenen kunnen oogsten. Al met al een teleurstellend jaar. Dan kan het volgend jaar enkel beter zijn.