2020

2020

Zomer en Herfst 2020

Tja, het is inmiddels december en het is nu tijd om even achterover te hangen en het afgelopen jaar de revue te laten passeren.

Heb veel tijd aan de tuin kunnen spenderen, er was nl weinig anders te doen in dit land. Vakanties afgezegd of verschoven naar een bestemming in ons eigen land. Korte vakanties dus alle tijd om op de tuin te zijn en niet te laten verstoffen.

Het jaar heeft een overvloedige oogst opgeleverd en de voorraadkasten zijn aardig gevuld. De warmte leverde zo hier en daar een lagere opbrengst op maar andere gewassen bleven vruchten en oogst opleveren.

Nu aan het einde van het jaar een natte periode. Mijn zoon, die miv 2021 een tuin naast die van mij betrekt, kan nog weinig doen en ook ik zit nu rustig achterover totdat alles wat droger wil gaan worden.

Opladen voor 2021!

Lente 2020

19-05-2020 Ja, wederom een lange periode zonder berichten… Maar op de tuin is er enorm veel gebeurd. Alles groeit en bloeit en inmiddels zijn er als kroppen sla, andijvie, bloem- en spitskolen alsmede de eerste snackkomkommers en maggiplant geoogst. Door een wat koud voorjaar hebben helaas niet alle komkommerplanten het overleeft. 4 hebben hun kopje laten hangen, de tomaten en pepers staan echter allemaal fier overeind. Het bijlopen van de tuin is door de coronacrisis veel eenvoudiger. Daar waar ik vorige jaren af en toe een dagje smokkelde om wat extra rust te pakken is het thuiswerken een zegen voor de tuin. Dagelijks 1 tot 1,5 uur en de tuin ziet eruit als een plaatje.

Mijn oudste zoon verraste mij met het verzoek om ook een tuin te willen en hem op de wachtlijst te zetten. Mijn directe buurvrouw besloot gelijktijdig dat zij haar 200 meter niet goed kon bijhouden en wilde de tuin direct naast die van mij per direct afstoten maar dan moest die natuurlijk wel helemaal schoon worden opgeleverd…. Dat zou resulteren in het volledig stoppen omdat dat heel veel werk zou betekenen. Ik heb mij dus opgeworpen, wederom gesponsord door de coronacrisis, als hulpje en ben inmiddels bezig de tuin (zie boven) die al geruime tijd niet bijgehouden was te ontdoen van onkruid en daarna de spitvork de grond in. Een klusje voor de komende maanden “on-the-side”.

29-03-2020 Begin maart zijn de aardappels en uien geleverd en halver wege de maand een 70-tal nieuwe aardbeiplanten. Die hebben inmiddels hun plekje gekregen in de tuin. De laatste loodjes voor wat betreft het oogstjaar klaarmaken van de tuin moeten nog gebeuren. Langzaam wat tijd pakken om gereedschap schoon te maken en in te olien.

Dit jaar gekozen om geënte tomaten en komkommers van een commercieël bedrijf te kopen. Bij aankomst bleken de planten duidelijk kleiner dan wat ik gewend ben maar OK we gaan het proberen. In de kas staan inmiddels sla, andijvie, diverse kolen en 9 geënte tomaten (3 soorten), 9 geënte komkommers (snack en gewoon) en 3 rode en gele paprika’s alsmede enkele spaans peperplanten. Er is nog ruimte voor aubergines en meloenen maar dan is de kas wel vol. Buiten staat nog niet veel.

Winter 2020

08-01-2020. Het nieuwe jaar begint nat. Naast spitten en een paar kleine klusjes valt er niet heel veel te doen in de tuin. Maar spitten is nat, nat, nat. Er moeten nog een 4 tal vakken gespit worden maar dat moet nog maar even wachten. Thuis is er ook het een en ander te doen dus focussen we ons nu maar even op die taken om zodra het droger wordt weer met nieuw elan in de tuin te beginnen. Wel zijn inmiddels de bestellingen voor zaden en aardappelen de deur uit en ook een bestelling voor compost en zand.

Begin februari worden de bestelde zaden afgeleverd en de eerste zaadjes kunnen de kweekbakken weer in.

Op 19 februari komt er maar liefst 154 m3 aan zand, compost, mest richting de volkstuinen. Met het bestuur hebben we dit in 3 dagen verdeeld over de tuinen van het complex. Een megaklus !!

In de weken die volgen mijn eigen bestellingen verdeeld over de tuin en de achterstanden die tijdens deze natte winter zijn opgetreden langzaam maar zeker weer aan het inlopen. De hele tuin is inmiddels gespit en worden 1 voor 1 gereed gemaakt voor een nieuw oogstjaar.