2014

2014

Winter 2014:

Januari

Nadat er veel vuil en puin is afgevoerd, de tegels op een hoop gegooid blijkt dat een beetje regen er een modderpoel van maakt.

De tuin moet worden opgehoogd. Op zo’n 150 meter staat er een composthoop die leeggemaakt kan worden. Zo’n 40 kruiwagens compost op de tuin gegooid maar je ziet het nog nauwelijks liggen. Het omgooien van de tuin gaat voorlopig nog niet lukken… een kraan zou volledig wegzakken. Zelf dus maar begonnen met het omspitten van een deel.

Ook begonnen met de plek voor frambozen en een afspraak gemaakt om op 28 februari een kas te laten plaatsen. Aan het water wat piketpaaltjes geplaatst om een gevoel te krijgen hoe groot de kas zal zijn (5×3). Maar wanneer wordt het nu eindelijk droog ?

 

 

Februari

en het blijft maar nat…nat…nat. Afspraak gemaakt met de tuinvereniging dat ik zelf het spitten ter hand ga nemen. Ik heb geen zin om weken op mijn handen te gaan zitten en bovendien moet de plek waar de kas komt worden geëgaliseerd (en gespit).

Ook ongeduldig m.b.t. het plaatsen van bomen en struiken en op een mooie vrijdagmiddag (maar niet heus) de stoute schoenen aangetrokken en een fors aantal struiken (aalbessen rood en wit, kruisbessen, goyibes, 2 soorten frambozen en een appel- en perenboom aangeschaft. Daarnaast de steigerpijpen geplaatst.

De aardappelen beginnen al uit te lopen en volgende maand kunnen die gepoot worden… tenminste als de tuin helemaal omgespit is.
Tussendoor blijven spitten op de vrijdag en zondagochtend en op 28 februari is iets meer dan de helft van de tuin omgespit.
EN op 28 februari komt de kas. Rond 9 uur staan de heren klaar met alle onderdelen en ze gaan op hoog tempo met 3 man aan de slag. Om 1 uur zit al het glas in de kas en mag er door ondergetekende afgerekend worden 🙂
Gelijk begonnen in de kas, tegels leggen en het gereedschap hoeft nu niet continu van huis naar tuin gesleept te worden. Maar wees nu eerlijk: ziet die kas er niet prachtig uit ?

 

 

Maart

De maand met de grootste veranderingen tot nu toe. Er wordt al een hoop voorgezaaid en bij de vereniging worden bloemkool en sla planten aangeschaft. Het weer wordt steeds droger en ’s avonds blijft het langer licht.

Het spitten komt tot een einde, ruim 200m2 woestenij omgetoverd tot een omgespitte tuin. De appelboom, waarvan ik dacht dat hij de natte periode niet had overleeft begint toch uit te lopen en de net geplante druif in de kas doet mee….
Het enige overgeblevene uit de tuin, rabarber, krijgt een nieuwe plek bij de kas. Na enkele weken bleek ook die nog levensvatbaar en begon de plant nieuw blad te vormen.

Wederom echter tegenslag…. de frees van de vereniging gaat kapot. Waar ik uren bezig geweest was met het verdelen van 1,5 kuub brekerzand zodat dat meegefreesd kon worden wederom een uitstel van een week.
In de kas beginnen de aardbeien te groeien en buiten is aan 1 zijde van de kas een waterton geplaatst.

Op 28 maart was het dus eindelijk zo ver… De tuin is gefreesd ! Dezelfde dag komt er ruim 20 kuub zand voor de vereniging en aan mij het verzoek te helpen bij het volscheppen van de kar die het over het complex verdeeld. Bij mijn tuin werd ook 3 kuub gebracht die ik na 4 uur zware arbeid ook nog van de border tegenover de tuin de 22 meter diepe tuin in moest verdelen…
Maar…. het begint er toch echt als een moestuin uit te zien. Na het leggen van de eerste tegels in de tuin zijn ook de prior- en rosevalaardappelen gepoot.

Lente 2014:

 

April

Het begint echt op een tuin te lijken. Voor de kolen wordt een stellage met electriciteitskabel gemaakt, insectennet erover en de bloemkolen en andere koolsoorten kunnen onder het net verder groeien. En ik hoef het niet te zeggen…. het groeit als kool.
Ook komen er nog nieuwe aardbeien, gekregen van een andere tuinder, een tunnel met plastic als buitenkasje en ga zo nog maar door….

Het lijkt wel of ik het echt heel leuk gaat vinden.

 

 

Mei

Deze maand begint alles toch al geweldig te groeien. De eerste courgette, de eerste bloemkool (die helaas uitschoot en dus niet goed meer was) en ga zo maar door.
Overal in de tuin komen er planten op, de aardappelen laten hun loof zien en van een fors aantal groenten komt het moment van oogsten toch al langzaam dichterbij.

Overal in de tuin wordt nog hard door mij gewerkt. Er worden nog een fors aantal tegels gelegd om de paden tussen de verschillende groentensoorten te leggen.
Ook de aardbeien beginnen te komen en de sla kan geoogst worden.Helaas zit er ook een keerzijde aan al dat groeien in de tuin. ONKRUID. In mei neem ik dan ook een hele week vrij om de tuin van onkruid te ontdoen. Vrouwlief zit fijn met vriendinnen in Marokko dus ik heb de dagen dat het droog is alle tijd om de tuin onkruidvrij te maken. De kids eten voor het eerst spinazie uit eigen tuin…… ” rare smaak, veel lekkerder”  was hun commentaar..

 

 

Juni

Eind mei ruim een week naar Mumbai en Delhi geweest en nog wat rondgereden en Agra met als hoogtepunt de Taj Mahal bezocht.

Een week dat ik de tuintaken overgedragen heb aan mijn vader die er ook heel veel plezier in heeft. Hij blijft dan ook helpen daarna. Als hij een uurtje tijd vind in zijn drukke bestaan van gepensioneerde is hij dan vanaf nu ook regelmatig in de tuin te vinden.  Deze maand beginnen de mandjes met oogstproducten dan ook langzamerhand voller te geraken. Sla, komkommer, bieten en ga zo maar door.

Zomer 2014:

 

 

Juli

Juli…. de mooiste maand van het jaar. In het begin van de maand wederom een stevige actie om het onkruid te wieden. Omdat er nog heel veel werk ligt en er dagelijks toch ruim een uur nodig is om alle planten van water te voorzien blijft het wieden dus het stiefkindje. Gelukkig is PA nog steeds in de weer in de tuin en zorgt ervoor dat het niet uit de hand loopt. Begin Juli laten we de tuin ook weer even de tuin en gaan met onze jongste een paar daagjes op pad naar Praag. Daar prachtig weer, hier af en toe een buitje zodat het water geven voornamelijk in de kas plaatsvind.

Wat ik deze maand ook vooral opsteek is dat de planten in de kas te groot (courgette, pompoen) worden en dat de tomaten veel meer aandacht nodig hebben dan ik tot nu toe heb gegeven. Helaas is dat te laat en zal leiden tot een lagere opbrengst en een hoger “junglegevoel” in de kas. Volgend jaar meer aandacht besteden aan het dieven en in toom houden van de groei zodat de voeding naar de tomaten gaat.

Sommige groenten moet je dan ook niet in de kas zetten. Het was fantastisch om te zien dat het voorspoedig groeit maar de courgettes en pompoen nemen echt veel te veel ruimte in. De pompoen zal volgend jaar verhuizen naar de composthoop waarvan de bouw nog in de pen zit, de courgettes krijgen een mooie plek in de tuin.
Ook wordt het tuinhuisje geleverd. In de zinderende hitte (het loopt deze dagen op tot tegen de dertig graden) moet het huisje,zwart geimpregneerd, opgezet worden. De basis ligt al netjes zodat het huisje waterpas gezet kan worden. Voor de moelijke delen (het plaatsen van de deuren) helpt broertje een paar uur zodat alles er pico bello (maar wel zwart) bij staat.

 

 

Augustus

Augustus…..OOGSTMAAND. Inderdaad was er nu een overvloed aan van alles en nog meer…
Tussendoor werd er nog een nieuw dak op het huisje gelegd. Een systeem die in elkaar werd geklikt en die een veel betere bescherming voor het dak gaf. Achter de kas en huisje betegeld en een plantenbak voor bramen gemaakt en een nieuwe plek gezocht voor de  gojibes .

 

 

September

Weinig te melden…. schilderen is klaar en dus ook de blokhut.

Herfst 2014:

 

Oktober

Prachtig najaar…. niet meer dan een beetje rommelen in de tuin.

November

Wat gespit en verder eigenlijk weinig te melden…..

December

Enkel een bakkie gedaan in de kantine. Stilte voor het nieuwe jaar zal in maar zeggen.