Framboos

Framboos

Beschrijving

De framboos is een plant uit de rozenfamilie. De soort behoort evenals de gewone braam tot het geslacht Rubus. Tot dit geslacht behoren meer dan zeshonderd soorten.

De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik. De teelt gaat terug tot de Middeleeuwen.

De plant is een heester waarvan de stengels tot 2 meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem. De meeste rassen dragen rode vruchten. Er zijn echter ook enkele rassen met gele vruchten.

Frambozen kunt u het best tussen oktober en april planten. De afstand tussen frambozen en andere planten moet ongeveer een halve meter bedragen. Als u rijen frambozen aanplant, zorg er dan voor dat zij in een noord-zuidlijn worden beplant. Hierdoor beschaduwt de ene rij frambozen de andere niet. Kies als u de planten gaat aanbinden bij voorkeur voor een windstille plek, zodat de takken niet beschadigen door de wind. Meer over frambozen aanbinden vind u onder “frambozenplanten aanbinden”. Frambozen zijn zelfbestuivend dus een tweede plant voor kruisbestuiving is niet nodig. Kies bij het planten voor een plek in de zon of in de halfschaduw.

De oogsttijd van frambozenstruiken is verschillend.  Bij een herfstframboos kun je oogsten in de herfst, vanaf augustus. Een zomerframboos geeft vruchten vanaf juni. Let wel op dat deze struik niet ieder jaar vrucht geeft! De rijpe vruchten kun je het best afknippen met een schaartje.

Snoeien

Frambozen zijn te onderscheiden in twee varieteiten die een andere snoeiwijze kennen.

Zomerframboos:
De zomerframboos draagt op grondscheuten die in het jaar ervoor zijn gevormd. Zet nieuwe planten in de herfst in de grond en snoei ze tot kniehoogte terug. Dat bevorderd de vorming van niieuwe scheuten die in het voorjaar opschieten. Behoud hiervan maximaal 8 tot 12 scheuten per meter (enkele draden boven elkaar) na het afvallen van het bald. Het jaar erop deze scheuten tot 10cm boven het draad toppen. Na de oogst de afgedragen scheuten afknippen. Na de oogst sterven deze l af en ondertussen zijn er al weet nieuwe scheuten gevormd waarmee u de hele cyclus kunt herhalen.
Herstframboos:
Deze frambozenrassen dragen na de zomer vruchten aan scheuten die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Houdt hier in het voorjaar 10 tot 12 nieuwe scheuten aan en bind die ook aan. Herfstframbozen vormen minder zware planten dan de zomerframbozen.

Vermeerderen

Frambozen nemen de ruimte in ! De wortels groeien ondergronds door waarop dan vervolgens nieuwe takken boven de grond komen. Wil je deze uitgroei voorkomen, verwijder de uitgroei dan en als je ruim uitsteekt kun je je stek op een andere plek in de tuin of in een pot planten. Laat echter nieuwe takken dicht bij de originele plant staan omdat frambozen juist op deze takken fruit vormen. Beste tijd is om het vermeerderen op deze wijze in aug/september te doen.

 

Mijn ervaring

Het eerste jaar (2014) kocht ik meteen een aantal planten van de beide bloedgroepen. In 2017 waren er daar nog 2 van over. Het grootste probleem van een framboos is natte voeten. De planten rotten gewoon weg. Aangezien ik de planten al vroeg (februari) in een natte winter plaatste maakte het er dus niet beter op. Enkele gaven al snel de geest. Nadat ik de kas op een meter van de frambozen, met inderdaad daar de afwatering, ging het niet veel beter. In 2016 kwam daar nog een slechte en zeer nat jaar overheen. Inmiddels staan er een 7-tal frambozen in mijn tuin. Twee daarvan nog dichtbij de kas waar inmiddels de afwatering beter geregeld is met regentonnen en een afvoer naar de sloot achter de kas, de rest op een droger stuk van de tuin.

Of 2017 een betere oogst gaat geven zullen we dus moeten afwachten.

Recepten