Mierik

Mierik

   

Beschrijving

De mierik  is een plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant staat bekend om zijn witte penwortel die als mierikswortel wordt aangeduid. Eerst vormt ze een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen, waaraan eind mei heldere witte bloempjes verschijnen. De plant heeft een oorspronkelijk verspreidingsgebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië en groeide op rivieroevers. De plant heeft zich verder verspreid over Europa, Amerika, Japan en Nieuw-Zeeland door het gebruik als tuinplant.

De witte mierikswortel, die veel vitamine C bevat, wordt geraspt en heeft een scherpe, op mosterd lijkende smaak.

De wortel was 3000 jaar geleden al bij de oude Grieken bekend en wordt veel in Noord- en Centraal-Europa toegepast, zoals in de Duitse, Tsjechische, Oostenrijkse en Hongaarse keuken. De bekendste komt voor ons echter uit Japan, de wasabi.

In de joodse keuken wordt hij gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld bij vis. Tijdens het Pesachfeest wordt mierikswortel gegeten als ‘maror’, het bittere kruid, dat symbool staat voor de moeilijke tijd die de joden hadden tijdens de slavernij in het Oude Egypte.

De mierikswortel is erg populair in de Verenigde Staten en wordt vooral in het stroomgebied van de Mississippi rond St. Louis verbouwd. De teelt begon hier rond 1800 door Duitse immigranten.

Zaaien en planten

Combinaties die je niet moet maken

Bewaren

Schil en rasp alleen de stukken mierikswortel die je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier, tot een week in de koelkast

Mijn ervaring

Begin 2017 een stuk wortel van de mierik aangeschaft. Het duurde een kleine 2 maanden voordat de eerste blaadjes (zoals hierboven beschreven: gekarteld) zich boven de grond vertoonden. Vanaf toen regelmatig besproeid…. Echter de plant verdween volkomen. Bij spittenin het najaar niets meer teruggevonden. In 2018 wederom een stuk wortel aangeschaft en deze in een bak gezet. En ja, deze kwam op en de onvindbare mierik bleek toch een overlever te zijn. Beide planten wedijveren nu wie de grootste is.

Recepten