Broccoli

Broccoli

Beschrijving

Broccoli   is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.

De rassen voor de professionele teelt zijn hybriderassen, die elkaar snel opvolgen. Voor de volkstuinder beschikbare rassen zijn o.a.:

  • Southern Comet, een hybride ras dat goed voldoet
  • Groene calabrese, een Italiaanse vorm met meerdere kleine knoppen
  • Purple sprouting, paars

Van de rassen voor de professionele teelt wordt alleen de hoofdscherm geoogst. Bij deze rassen lopen de zijknoppen na de oogst nauwelijks meer uit, dit in tegenstelling tot de rassen voor de volkstuinder. Na de oogst van het hoofdscherm lopen de zijknoppen uit. Als deze geoogst worden dan lopen er weer nieuwe zijknoppen uit enz. De schermen worden telkens kleiner.
Broccoli draagt bij aan het lichaam via een relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C, aangezien deze voedingsstoffen belangrijke functies binnen het lichaam ondersteunen, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.

Bemesting

Zorg voor een goede vruchtbaarheid door compost of stalmest in het plantgat te mengen. Heeft u geen compost van goede kwaliteit of stalmest, dan kan ook met koemestkorrels een goede organische bemesting worden gegeven.

 

Zaaien en planten

Broccoli heeft echt een minimum temperatuur overdag nodig van 15 graden. Als deze temperaturen niet gehaald worden kun je beter binnenshuis laten ontkiemen en dan richting koud glas. Hieronder een opsomming van een aantal rassen die beschikbaar zijn. Broccoli kun je, rasafhankelijk, tussen februari en september zaaien.  Broccoli kun je beter op zandgrond telen dan bv bloemkool.

Fiesta F1 – is een ras die veel bijschermen vormt.

Naam Datum WAAR Hoe Oogst
Fiesta F1 1-feb Koud glas, 15-20 graden vanaf begin april in de volle grond, afdekken indien nodig juni
25-feb Koud glas, 15-20 graden vanaf half april in de volle grond juni
16-mrt Koud glas, 15-20 graden vanaf eind april in de volle grond juni

Lord F1 – korte teeltperiode.

Naam Datum WAAR Hoe Oogst
 Lord F1 1-feb Koud glas, 15-20 graden vanaf begin april in de volle grond juni
25-feb Koud glas, 15-20 graden vanaf half april in de volle grond juni
16-mrt Koud glas, 15-20 graden vanaf eind april in de volle grond juni

Marathon F1 – grote, hoge bloemknoppen.

Naam Datum WAAR Hoe Oogst
Marathon F1 1-feb Koud glas, 15-20 graden vanaf begin april in de volle grond juni
25-feb Koud glas, 15-20 graden vanaf half april in de volle grond juni
16-mrt Koud glas, 15-20 graden vanaf eind april in de volle grond juni

Combinaties die je niet moet maken

Aardappelen, aardbei, doperwt, Oost-Indische kers, oregano, peul, tomaat en uisoorten.

Bewaren

Er zijn voor de broccoli meerdere opties om de broccoli langer te bewaren. We noemen er een paar:

  • Maak een boeketje
    Net zoals een bos bloemen, zet je de stronk van de broccoli met de steel naar beneden in een schaal met ongeveer een centimeter water op de bodem. De roosjes moeten omhoog staan, dus buiten de schaal. Zet de schaal met broccoli in de koelkast. Op deze manier blijft broccoli vijf tot zeven dagen vers. Ververs het water elke dag.
  • Wikkel in vochtig keukenpapier
    Maak de roosjes van de broccoli vochtig. Wikkel losjes wat keukenpapier om de roosjes zodat het een beetje vocht absorbeert. Bewaar de broccoli in de koelkast. De broccoli blijft op deze manier drie dagen vers.
  • Bewaar in een geventileerde zak.
    Je kunt broccoli ook redelijk vers houden met behulp van een plastic zak. Doe de broccoli in de zak, prik veel gaatjes bij de roosjes van de broccoli om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bewaar de zak met broccoli in de koelkast. De broccoli blijft nu een paar dagen vers.
  • Leg zo snel mogelijk in de koelkast
    Welke methode je ook hanteert, broccoli moet altijd zo snel mogelijk de koelkast in. Hoe sneller de broccoli in de koelkast terecht komt, hoe kleiner de kans dat de broccoli zijn stevige, knapperige textuur verliest, en hoe langer het duurt voordat de broccoli niet goed meer is.
  • Blancheer de broccoli
    Ga je voorlopig niks koken met de broccoli, dan kan je de broccoli ook blancheren en in de diepvries bewaren. Breng om te beginnen water aan de kook in een grote kookpan en zet een grote pan of schaal met ijswater klaar. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg. Vervolgens giet je de roosjes in een vergiet en daarna meteen in het ijswater. Alle roosjes moeten in contact komen met het water. Als de roosjes zijn afgekoeld, giet je het ijswater af en dep je de broccoliroosjes met een doekje af. Doe de roosjes in een goed afgesloten zak bij minimaal -18°C en je kan de broccoli tot 12 maanden bewaren. Vergeet niet om de huidige datum op het zakje te schrijven.

Mijn ervaring

In mijn eerste 4 jaren als tuinder heb ik mij nog niet gezet tot het opkweken van broccoli vanuit zaad. Heb dus de gemakkelijke weg gekozen om al kant-en-klare plantjes te kopen bij onze volkstuinvereniging of een tuincentrum.

In 2014 heb ik van de 6 plantjes die ik gezet heb zegge en schrijven 1 kleine broccolistruik kunnen oogsten en ja ik wist dat de opbrengst van dezer plant niet groot was. Wat ik echter niet wist is dat de plant ook gek is op DCM mest, bloedmeel en op zn tijd beendermeel. In 2016 (ja ik heb een jaartje overgeslagen) wederom geprobeert en door de bemesting leverde het een grotere oogst op dan de eerste keer (3 struiken van de 6). Dit jaar gekozen om de broccoli vroeg te zetten en in de kas. Aangezien de plantjes nog heel klein waren bij aanschaf eerst deze verpot en al direct voorzien van wat extra bemesting. Oogst wederom niet groot.

In 2018 toch maar de stoute schoenen aangetrokken en broccoli gezaaid. Inmiddels staan er een stuk of 8 plantjes onder insectengaas. Wordt vervolgd…..

Recepten