2018

2018

Herfst  

12-11-2018: Een poosje geen berichten van mijn kant. Na een heerlijke (korte) vakantie waar we duitsland, liechtenstein en zwitserland hebben bezocht, langzamerhand begonnen met het opruimen van de tuin. De lege vakken zijn inmiddels helemaal gespit en de overige vakken voor zover dat mogelijk is. Er staan nog steeds groenten op de tuin, boeren- en zwarte kool, sla, andijvie, snijbiet, wortelen, bieten, rapen en prei. De, met winde,  overwoekerde fruitstruiken heb ik inmiddels geheel van aarde ontdaan om alle wortelen van de winde te kunnen verwijderen. Deze hebben allemaal een ander plekje in de tuin gekregen. Na het plaatsen is er regen gevallen dus ik verwacht dat de meesten het zullen overleven. De oude plek uitgegegraven en ontdaan van alle windewortelen die ik het kunnen vinden.  Deze opnieuw ingericht met rabarber en het overgebleven deel vast met knoflook. In de kas wederom een helft aangepakt en de aarde vervangen door aarde uit de tuin. Raampjes gezeemd en we kunnen er weer een jaartje tegen. De aardbeien bakken gaan langzaam de kas in en oude planten vervangen door nieuwe. Fruitbomen gesnoeid.

 

Zomer

25-08-2018: Een week waarbij er regelmatig vocht 🙂 uit de lucht neerdaalde. Deze week eens rustig aangedaan. Voornamelijk bezig gehouden met het oogsten (de charentais meloenen smaken overheerlijk!) en verwerken van de oogst. De kas heeft vanzelfsprekend nog wel water nodig maar blijft veel langer vochtig zodat je het met minder water afkan.  Er komt nog een forse oogst van bonen op me af, dus dat moet nog in goede banen geleid worden.

18-08-2018: Drie weken verder …. De temperatuur daalt en gelukkig hebben we ook een aantal buien gehad. Nog lang niet genoeg om de tekorten aan te vullen maar ik hoef niet meer dagelijks met het aggregaat in de weer. De courgetteoogst loopt op zijn eind maar daar zijn de pompoenen en patisson in de plaats gekomen en dan maar niet te spreken over de tomaten die nog nooit zo veel oogst hebben gegeven. De chocolade(kers)tomaat is overheerlijk en in kilo’s te plukken. De normale en vleestomaat zorgen ervoor dat tomatensoep hier niet meer populair is terwijl de pruimtomaat langzaam begint te kleuren. In de kas zijn er ruim voldoende druiven en meloenen. De komkommeroogst gaat ook langzaam eindigen maar we hebben weer voldoende komkommer gegeten voor een heel jaar. De tweede leg sperziebonen en snijbonen is echt voortreffelijk. Waar de eerste ronde uitliep op een kleine oogst en verdroogde planten hebben deze ronde enkel volle planten opgeleverd. De wortelen smaken ook echt fantastisch en voor het eerst is het gelukt om mooie lange wortelen te krijgen, het jarenlang harde werk om de aarde luchtig en fijn te krijgen levert dus zeer zeker profijt op ! Inmiddels al begonnen vakken te schonen. Vooral de haagwinde heeft weer veel onkruid geleverd en dan vooral tussen de fruitstruiken. De worchesterbes verwijderd, die werd zeer groot en leverde dit jaar ook weinig oogst. Deze ruimte vullen we wel op met andere bessen.

28-07-2018: We zijn inmiddels weer 3 weken verder en het weer wil nog niet echt veranderen, besproeien dus die tuin. In de afgelopen weken er een aantal dagen tussenuit geweest naar Krakau…. en daar regende het wel. Hier twee dagen fors boven de 30 graden… meer dan sproeien gebeurd en dan ook niet. De oogst is echt overvloedig met uitzondering van de stokbonen en snijbonen. Die leveren nauwelijks iets op en drogen uit. Op een andere plek ook nog stokbonen gezet en die komen nu echt goed op… De courgetteoogst is nog nooit zo groot geweest en de pompoenen groeien ook gestaag. Voor het eerst pattissons gezet en ook die doen het goed. In de kas is de oogst aan komkommers en tomaten overvloedig, de meloenen endruiven groeien goed door en de eerste oogst daarvan zal niet lang meer op zich laten wachten. Buiten een struik geheel aan het terugsnoeien (worchesterbes) die groeit enorm en ik denk dat ik hem verwijder en vervang door aalbes of kruisbes.

07-07-2018: Het gehuil over droogte moet nu maar eens stoppen, op voorwaarde van een goede regenbui, dat dan weer wel. De pomp heeft de hele week overuren gedraaid en de grond begint zo hier en daar ook stevig te scheuren. De aardappeloogst is veel hoger dan afgelopen jarem, de aaltjes hebben dus zeker een goede invloed gehad op de bestrijding. Mijn buren doen volgend jaar ook mee dus dan hopen we de overlast danig terug te dringen. De kolen groeien als ….juist :). De eerste rode kool van een kilo of 2 ligt in de garage en en liggen een aantal spits- bloem- rodekolen in een nek-aan-nek race om te bepalen welke als eerste geoogst moet worden. Ook de tosca de nero groeit al fors. De aalbessen zijn in grote getalen geoogst maar de struiken zitten nog redelijk vol. De eerste blauwe bessen hebben de weg naar mijn ontbijt en dessert gevonden.

30-06-2018: Over droogte zullen we het niet meer hebben maar o o wat hebben de plantjes dorst (en ik ook). Er valt geen druppel en de komende week zal het ook droog blijven. Het aggregaat en de pomp draaien overuren. In de kas is het zo droog en heet dat zelfs de druiven last van droogte krijgen. Weinig tijd om nog zaken te zaaien, de tijd wordt gebruikt om water te geven en te oogsten. Aardbeientijd is wel een beetje over maar daarentegen hebben we nu zwarte-, aal- en kruisbessen. Boontjes kunnen geoogst worden.

23-06-2018: Droog, droog en nog eens droog. Daar waar andere delen van Nederland onder lopen valt er in Leiderdorp bar weinig water. Sproeier er dan maar op. Capucijners geoogst en de eerste aardappelen. Oogst is beter dan vorig jaar, tenminste de 10% die ik nu heb geoogst maar nog steeds vraat van veenmollen langs de randen van het aardappelveldje. Collega tuinders zijn inmiddels wanhopig. Niets blijft bespaard door de vraatzucht van deze beschermde dieren,

16-06-2018: Een rustig weekje, echter verdomd weinig regen en regelmatig veel zon. Nadruk ligt dus op bewateren en het planten van de kweekplantjes. De tuinbonen geoogst en daarnaast komen de eerste courgettes, aalbessen en de jaffa bloemkool in ons oogstmandje. De vogels beginnen de capucijners te ontdekken dus daar maar een aantal vlaggen gehangen om te voorkomen dat zij er meer van genieten dan wijzelf.

09-06-2018: Deze week toch wel een buitje maar het blijft echt droog op de tuin. Al nieuwe brandstof voor het aggregaat gekocht. Ook de fruitbomen voorzien van bemesting en extra water. Wat pompoenen en 2 verdwaalde courgettes uit de kas, naar buiten verplaatst. Spaghettipompoen schijnt erg populair te zijn, kijken wat ze doen naast de standaard flespompoenen en uchikuri. De eerste aardbeien ingevroren, het wordt wat veel nu. Ook de eerste courgette en wederom een aantal snack- en normale komkommers geoogst.

02-06-2018: Een droge week. ’s avonds wat klusjes gedaan op de tuin. De netten over de aalbessen en ook vast de netten om de peren en appelen te beschermen geplaatst. Het ietwat scharende rekwerk van een van de aardbeienrekken goed vastgezet zodat ik eenvoudiger tussen de rekken doorkan om te oogsten. In de kas worden de laatste kolen geoogst en ook buiten wordt er al eea geoogst. De eerste bietjes waren weer heerlijk.

 

Lente

26-05-2018: Laatste week van de lente. Droog, droog, droog. Ondanks dat buienradar regelmatig een buitje voorspelde viel er nagenoegd niets deze week. Het aggregaat heeft dus weer zijn nut bewezen want elke dag zo’n 60 gieters over de tuin verdelen is erg vermoeiend. In de kas komen de laatste bloem- en spitskolen tot volle wasdom en hebben we ze ook al kunnen eten. Sla dunt al wat uit buiten en ik twijfel nog om meer te zetten. Die zullen snel uitlopen met het lange licht overdag. De laaste plekjes in de tuin worden langzaam gevuld, de bonen beginnen de tonkinstokken te beklimmen en de aardbeienoogst groeit. het wordt ook warmer en warmer en vandaag tikt de termometer de 28 graden aan. De komende week 24-28 graden verwacht, echter wel met een buitje op zn tijd als we de weerberichten mogen geloven.

19-05-2018: Een mooie warme week zonder regen dus veel gebruik gemaakt van het begieten van de tuin. Het aggregaat werkt weer als een tierelier dus het sproeien en andere werkzaamheden gaan goed samen. Aardbeienoogst is ook begonnen. Het reuzeras levert ook reuzegrote en lekkere aardbeien op. De sla en andijvie uit de kas zijn op dus ruimte voor andere gewassen.  Veel op de knietjes om het onkruid tussen de gewassen te verwijderen. Dit jaar een nieuwe poging om de veenmollen te mollen :). Aaltjes ingezet en ruim 100 meter tuin daarmee besproeid. Ben benieuwd of het daadwerkelijk het aanvreten van de knol- en wortelgewassen doet verminderen. Een goede aardappeloogst zou nl wel eens mooi zijn.

12-05-2018: Een aantal dagen heeeeeel warm en elke dag watergeven is nodig. Helaas kan aan het begin van de week het aggregaat nog niet te gebruiken (geen brandstof). Gietertjes dus. Er kan meer en meer naar buiten enin de kas de eerste snackkomkommers en het laatste sla, prei en andijvie te oogsten. Buiten de fruitbomen bijgesnoeid, netten over de aardbeien (de eerste rode zijn al gespot), de bonen steken hun kopje boven de grond. Achter de kas (ja we hebben brandstof voor het aggregaat) het gras weggemaaid. In de kas de druiven en overig fruit extra begeleiding geboden. Paprika’s en pepers staan nu naast de tomaten, komkommers, meloenen, aubergines en groeien als kool. In de kas kunnen de eerste bloem- en spitskolen de weg naar onze maag gaan opzoeken. Zondag wat minder weer maar komende week zal weer warm beginnen.

05-05-2018: Een week die begon met regen, overgaand in lichte nachtvorst en vervolgens een zonovergoten tuin. Inmiddels veel naar buiten verhuist en een plek in de tuin gegeven. Ook buiten aan de slag gegaan met zaaien. De sla en andijvie groeien als kool en ben al aan het uitdelen geslagen. In de kas beginnen de kolen zich te vormen, vrij laat door het koude begin van het jaar. De aubergines, meloenen en eerste tomaten een plek in de kas gegeven. Buiten de platte bak ontdaan van de glasplaten. De aardbeien beginnen zich al te vormen in de platte bak en rekken. Water geven is aan het einde van de week wel nodig voor het zojuist geplaatste gewas.

28-04-2018: Na een week prachtig weer zijn we weer terug bij af…. Het is een stuk koeler inmiddels. De muis is in ieder geval niet meer actief na een bezoek aan mijn muizenval. De voorgezaaide vruchtgewassen groeien gestaag er zijn al gedeeltelijk overgezet in grotere potjes. Komkommer, snackkomkommer de eerste (kers)tomaat en wat meloenen in de kas gezet. courgettes en pompoenen hebben hun opwachting gemaakt op een plekje in de tuin, snijbonen gezet bij de tonkinstokken. De eerste oogst is inmiddels ook daar, sla en andijvie uit de kas.

21-04-2018: Einde van de week ging de temperatuur fors omhoog met als top een graad of 28. Omdat mijn aggregaat nog niet voorzien is van brandstof nu dus met de gieter aan de gang. Het is ook tijd voor de vruchtgewassen die voorgezaaid kunnen worden. Tomaten, pompoenen, courgettes, meloenen en aubergines hebben een plekje gekregen in de voorkweekkasjes. De mais vertoont kuiltjes en als ik ze netjes maak de volgende dag opnieuw… Muizen denk ik dus maar een valletje zetten. Zondagavond nog een leuk uitje, de bekerfinale. Na afloop nog een biertje gedronken op de goede afloop.

14-04-2018: Al een paar dagen ruim boven de 15 graden. Alle bomen beginnen uit te lopen. Het is tijd voor het voorzaaien van tomaten, meloenen. Voor vrouwlief latherus gezaaid. Een poging om haarstreng (aardkastanje te kweken. Buiten wat jaffa en rode kool gezet. Ook nog wat bieten en bloemkool een plekje gegeven. Andijvie en kropsla groeien als kool !!!

07-04-2018:  Gaat het nu eindelijk warmer worden ? Het is in ieder geval te hopen en de weerberichten lijken de goede kant uit te wijzen. De frieslanders hun plekje gegeven en de raapjes verhuist naar een plek in de tuin. Ook in en buiten de kas nog wat extra sla (rood, eikenblad, krop en ijsberg) en andijvie gezet. Alle 15 jaffa bloemkolen lijken het goed te doen. Ze een eigen, wat groter potje gegeven en onder de kap vandaan verhuist. Er gelijk wat rode kolen bijgezet. In de kas lusten de planten nu wel wat water dus de watervaten worden al aangesproken.

31-03-2018: Het is zomertijd …. sinds afgelopen zondag blijft het langer licht maar dat levert weinig voordeel op deze week. Dinsdag- en woensdagavond regende het pijpenstelen dus voor zover lekker klussen in de tuin. Achter de kas de verzakte tegels opgehoogd en gedeeltelijk vervangen door overgebleven 40×40 tegels. De zaaibedden beginnen vol te raken en de lage bak is voorzien van eenruiters.

24-03-2018: Ook de astrologische lente is begonnen  maar op de 21e lag er nog steeds ijs op de sloten. Nu aan het einde van de week is dat over, een graadje of 2-3 ’s nachts en 8-10 overdag. Op de tuin kan het beginnen !! De aardappelen weer terug om verder te spruiten, uien gepoot en 4 soorten wortelen. Wat slaplantjes vervangen die teveel moeite hadden met de vorst en de tuinbonen een plekje gegeven in de tuin. De ruggen voor de aardappelen gemaakt maar die moeten nog even wachten op de aardappelen. In de kas rode kool/spitskool, spruiten etc. gezaaid. Inmiddels beginnen de perenbomen langzaam uit te lopen.

17-3-2018: Het is al weer licht tot een uur of 7 dus ’s avonds ga ik nog een uurtje naar de tuin. De vakken op de tuin kan ik dagelijks bewerken om de grove brokken van het spitten klein te maken. Daarnaast een verhoogd vak gemaakt voor wortelen en uien. De tonkinstokken krijgen weer een plekje. Rapen gezaaid, opnieuw tuinbonen. We hebben wederom matige vorst in het weekend, de nog niet gepote aardappelen en uien maar weer mee naar huis genomen om bevriezing te voorkomen.

10-3-2018: De week begin meteen een stuk beter. De vorst is nog niet helemaal uit de grond maar er kan weer wat gedaan worden op de tuin. Heb deze week het terrasje voor m’n schuurtje vervangen door 40×40 tegels. Het zand en compost is grotendeels over de tuin verdeeld en het pad voor de compostbakken ook vervangen door 40×40. De aardappelen staan in de schuur en inmiddels sla, andijvie en kool gezet in de kas.

03-03-2018: Temperaturen tot -8, inderdaad en een snijdend koude wind met een gevoelstemperatuur van -15 tot -20. Een mooi begin van de lente dus. Heerlijk op de schaats gestaan en mezelf niet vertoond op de tuin. De tuinbonen zijn inmiddels de prullebak in verdwenen en de gezaaide wortelen en spinazie in de kas hebben het niet overleefd.

Winter

25-02-2018: De vorst treed nog in aan het einde van de winter. Het geleverde zand en de compost kon gedeeltelijk de tuin op maar de rest was goed vastgevroren dus dat maar laten liggen tot na de vorst die de komende week wel zal aanhouden. Er valt dus weinig tot niets te doen. Plantjes groeien thuis helaas hard door. Warm en iets te weinig zon, maar naar buiten kunnen ze niet wegens de vorst. Uien zijn uitgeleverd, na de vorst kunnen die de grond in muv de rode uitjes die nog tot eind april geplant kunnen worden. Komende week dus lente met -8.

18-02-2018: Thuis heb ik het terras verwijderd en de tegels liggen inmiddels op de kop van mijn tuin. Ook een oude plantenbak van 100×30 en 50 cm diep naar de tuin verhuist. Die staat al netjes op de nieuwe tegels. Hierin komt straks de mierikswortel en ik ga proberen gember te kweken. De tuinbonen waren thuis al fors aan het groeien. Helaas zal de vorst die gaat intreden problemen geven. De plantjes kunnen nl niet naar de tuin omdat ze dan de -10 niet zullen overleven. Thuis groeien ze dan te hard en krijg je van die slappe plantjes die ten dode zijn opgeschreven.

11-02-2018: Weinig te doen op de tuin. De vorst die er eigenlijk alleen ’s nachts is zorgt ervoor dat ik weinig kan doen. Klein stukje in de kas gespit en dat is nu ook klaar. En dat was het voor vandaag. De 30×30 tegels op de tuin liggen hard bevroren dus een stuk tegelvrij maken voor de 40×40 tegels gaat ook niet op. Twee grote propagators gekocht en in de kas gezet. Lekker richting kachel dan maar om de zaden die vandaag binnen zijn gekomen op te nemen in mn zaadagenda voor komend jaar.

04-02-2018: Februari al weer. Weersverwachting geeft aan: vorst. Nou, dan maar eens het laatste stukje spitten en dan een weekje vorst, dat moet dus goedkomen. In de kas tussen de buien door de ramen gezeemd en aan de kant van de druiven begonnen met spitten. De boskoper voorzien van verse tuinaarde en dcm fruitmest. Ook de watertonnen nogmaals geleegd, die waren al weer fors vol en met de aankomende vorst rekening houden met scheuren als die vol zijn.

28-01-2018: Een overwegend droge week met op woensdag echter wel fors wat nattigheid. Op vrijdag was het echter wel mogelijk wat te spitten en nu ligt er nog slecht 1 vak te wachten op de spitriek. Door de kou en nattigheid zijn de spinazie en veldsla overleden…. Nieuwe spinazie en amsterdamse bak worteltjes gezaaid en onder worteldoek gelegd in de kas.

21-01-18: Tja, wat valt er over de afgelopen week te zeggen. De storm van afgelopen donderdag heeft op mijn tuin niet geleid tot schade. Zo hier en daar een potje die ietwat van zijn plek gewaaid was maar daar hield het dan ook wel mee op. De regen en nattigheid is een ander verhaal. De tuin is te nat om de laatste spitloodjes uit te voeren. De koeienpoep die nog op een berg op de vakken lag dus maar verdeeld en wat tegels opgehoogd. Het paadjes naar de sloot weer een schoongemaakt en overnieuw gelegd. In de tuin dus verder niets gebeurd. In het achterhoofd al het idee om binnenkort na een paar droge dagen een vrije dag te nemen om de laatste vakken te spitten en wellicht al wat nieuwe 40×40 tegels te leggen…. Wishfull thinking zullen we in het goed nederlands dan maar zeggen.

14-01-2018: Vanochtend slalommend tussen de hopen ruige koemest richting mijn tuin gefietst.  En ja, daar lag ook een kuub verse koeienpoep te wachten. Eerst een begin gemaakt met een van de vakken waar komend jaar aardappelen komen te staan. Vervolgens het vak gespit waarbij gelijktijdig een kruiwagen of 4 poep ondergespit is. De overige poep verdeeld over de vakken en bij de fruitbomen. Nog maar 3 vakken te gaan en alles is omgespit.

07-01-2018: Het nieuwe jaar is al weer een week onderweg. Na een ontspannen vakantie in Wenen tussen kerst en oud en nieuw Is er beperkt tijd geweest om op de tuin te kijken. Inmiddels de regentonnen geleegd en in de kas veldsla en spinazie gezaaid. Buiten is er nog wel een en ander te doen maar na het spitten van 2 vakken is het nu wachten op de mest. Dan kunnen de laatste vakken ook gespit worden waarbij de mest gelijk ondergespit kan worden. Planning mest: 11 januari. Einde komende week dus poep en spitten.

24-12-2017:  Nog een week te gaan dit jaar. Deze week nog wat kleine klusjes gedaan en nog een stuk kunnen omspitten. Vrijdag was het niet nat en en de tuin zeker niet. Dus inmiddels 8 van de 14 stukken liggen er netjes omgespit bij. Er staat enkel nog wat prei op de tuin en die kan nog wel even blijven staan. De fruitbomen en struiken inmiddels ook even gekalkt… Komende week zal er niets van komen om naar de tuin te gaan. Ik meld me dus volgend jaar weer.

17-12-2017: Wat een week !!! De eerste drie dagen stonden bol van sneeuw, een forse laag op de tuin. Daarna regen. Wederom een vrije dag die niet in de tuin benut kon worden. De tuinen waren fors nat en spitten was dus wel onmogelijk.

10-12-2017: Deze week enkele dagen vrij geweest maar veel heb ik niet kunnen doen in de tuin. Donderdag wel wat kunnen spitten, ben nu ongeveer op de helft, en daarnaast wat kleine klusjes gedaan. Komende week de fruitbomen nog bekalken en de ramen van de kas kunnen gewassen worden. Groene aanslag weg, klaar voor het nieuwe seizoen. Vanaf vrijdag is het echter te koud geweest en vandaag ligt nederland onder een witte deken. De bestellingen voor de zaden maar in orde maken vandaag.

02-12-2017: De winter begint meteen met vorst. De eerste 2 dagen leveren toch wel harde grond op en het water die de afgelopen weken in grote hoeveelheden is neergedaald levert bevroren plasjes in de tuin op. In de middag gaat het allemaal wel weer en heb ik de grond bij de fruitbomen nog van onkruid ontdaan en bemest met fruitmest en bemeste tuinaarde… Dat onderdeel is nu klaar ! Nu ook nog wachten op de ruige mest om onder te spitten. Maar vanwege de nattigheid is dat al 2x uitgesteld. Er moet dus nog veel gespit worden.

Herfst  

01-09-2018: