Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

 

Gevulde speculaas

Gang Gebak
Keuken Hollands
Auteur HJ Distelvelt

Ingredienten

  • 600 gram amandelspijs
  • 2000 gram speculaasdeeg
  • 4 eieren
  • 8 el kookroom
  • 2 citroenen

Instructies

  1. Heerlijk de geur van eigengemaakte gevulde speculaas uit de oven. Je kunt een aantal ingredienten natuurlijk kant en klaar kopen maar het is toch veel lekkerder om zelf alles te maken. Ik maak mijn eigen amandelspijs....houdt er rekening mee dat dat 4 weken moet rusten, mijn eigen speculaaskruidenmengsel. Al met al duurt het dus een maandje voordat je het eindproduct hebt. Ook je deeg moet je idealiter 4-7 dagen laten rusten voordat je het verwerkt.... Ik maak elk jaar ongeveer 6 kilo (2 bakplaten) en vaak duurt het nog geen week om op te krijgen.

  2. Maak het zelf:  speculaasdeeg maken‎ of koop kant en klare amandelspijs en volg de instructies.

  3. Ook voor de speculaaskruiden geldt: koop ze kant-en-klaar in de winkel of maak ze zelf. Ik heb een drietal kruidencombinaties die vgoor mij de lekkerste speculaas opleveren. Op internet zijn er vast nog een heleboel andere combinaties te vinden. Ik kies meestal van de onderstaande 3 die waarvoor ik de minste kruiden hoef te kopen. Doe dat ook of probeer in de weken voordat je de spijs gaat maken deze uit (dus maak er speculaas mee. LET OP! het enkele dagen bewaren van het deeg geeft in elk geval een betere smaak. tussen haakjes staan de verhoudingen. 

     Gebruik per 250-300 gram bloem ongeveer 10 gram speculaaskruiden,

  4. Kaneel (4), nootmuskaat (2), kruidnagel (1) en een snufje kardemompoeder

  5. Kaneel (3), nootmuskaat(1), gemalen foelie(1), kruidnagel(1)

  6. Kaneel (3) kruidnagel (1), nootmuskaat (1), witte peper (0.5), anijszaad (0.5), korianderzaad (0.5)

  7. Ja, en dan zijn we 2 weken voor de grote dag en dat houdt in dat over uiterlijk een dag of 10 het deeg gemaakt moet gaan worden. De speculaaskruiden kunnen nu gemengd worden, en het bakmeel, basterdsuiker en roomboter zijn inmiddels binnen en ook nog de koffieroom, citroenen en eieren om de spijs af te maken.

  8. Nog 4 dagen te gaan tot we gaan bakken. Tijd om het deeg te maken. zie de pagina speculaasdeeg maken

  9. Gisterenavond het deeg en basis voor spijs uit de koeling gehaald en nu gaat t dus gebeuren. Het deeg moet eerst weer soepel gemaakt worden om scheuren te voorkomen. Kneed het daarom even goed door.

  10. Maak het spijs af met het sap van de citroenen, de room en 2/3 van de losgeklopte eieren. Verwarm de oven op 185 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

  11. bestrooi een vlak oppervlak met bloem en maak van het deeg 4 plakken van ca 20x30, maak twee plakken iets groter dan de andere 2 (zeg 23x33). Leg de kleine plakken op de bakplaat en verdeel het spijs over het deeg waarbij de kanten vrijgelaten worden. Leg de grotere stukken hierop verdeel met de hand het spijs dan nog verzichtig zodat het overal ongeveer even dik is. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei en DAN PAS evt. garneeramandelen op het deeg. 

  12. Schuif de bakplaat in de oven en bak het geheel in 25-30 minuten af. Haal dan de speculaas uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.  

    Smul ze !