Romige ovenschotel zuurkool met paprika

Romige ovenschotel zuurkool met paprika

 

Romige ovenschotel zuurkool met paprika

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 1 uur
Totaaltijd 40 minuten
Aantal personen 4 personen

Ingredienten

  • 750 gram Aardappelen kruimig
  • 500 gram Zuurkool
  • 1 Ui Middelgroot, gesnipperd
  • 1 teen Knoflook
  • 1 rode paprika
  • 200 ml witte wijn
  • 2 el roomboter
  • 1 appel liefst elstar
  • 2 eieren
  • 200 ml creme fraiche
  • 6 jeneverbessen geplet
  • 1 blad laurier
  • 1 el honing
  • 4 el peterselie fijngesneden
  • peper, zout
  • geraspte oude kaas voor de liefhebber

Instructies

  1. Bereidingswijze

    Aardappelen in water met zout gaar koken. Goed droog laten stomen

    Roomboter of olie verhitten in een grote plan.

    Hierin ui en knoflook glazig bakken.

    Appel en zuurkool toevoegen en 2 minuten al omscheppen meebakken.

    Afblussen met de witte wijn.

    Laurierblad, versgemalen peper, honing en jeneverbessen toevoegen

    Zuurkool plm. 20 minuten zachtjes koken. Liefst zonder deksel zodat de witte wijn verdampt (wel oppassen dat de zuurkool niet aanbrandt).

    Eieren loskloppen. Mengen met de crème fraîche, paprikablokjes en 2/3 van de peterselie.

    Aardappelen en zuurkool door elkaar stampen.

    Eieren met crème fraîche door de zuurkool roeren.

    Proeven en eventueel op smaak maken met peper en zout.

    Zuurkoolstamppot in een Ovenschaal doen.

    (De liefhebber kan hierover nog wat geraspte belegen kaas strooien)

    Zuurkool in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven plm. 30 minuten bakken tot de zuurkool een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen.

    Met de rest van de peterselie garneren.