Bladgroenten

Bladgroenten

 

Bladgroenten zijn dankbare elementen in een moestuin – Het zijn vaak de snelste groenten en de teelt stelt ons niet voor grote problemen. Een rijtje pluksla is snel gezaaid en levert binnen weken al wat eetbaars op.
Raapstelen zijn ook gemakkelijk te zaaien en snel te oogsten. Ze zijn bij uitstek geschikt voor aardappelstampotten maar er zijn ook bijzondere rassen zoals de japanse ‘mizuna’ die ook als geroerbakte groente wordt gegeten. Snijbiet is een ideale soort voor spinazie. Snijbiet is gemakkelijk te telen, onder andere omdat het risico op doorschieten veel kleiner is.
Iets moeilijker zijn de teelten van kropsla, bindsla of ijsbergsla. We moeten dan wat meer rekening houden met zaaitijdstip, plantafstand en bemesting, en regelmatig water geven om doorschieten te voorkomen. De voldoening is echter groot als we een mooie krop sla weten te telen, die vaak verser en smaakvoller is dan zo’n losse krop uit de supermarkt.
Ook in het vroege voorjaar kunnen we al heerlijke salades maken. Veldsla en winterpostelein worden voor de winter gezaaid (september) en zijn dan in maart/april oogstbaar. Wilde rucola is overblijvend en loopt in dezelfde periode uit. Als we dan nog wat vroege pluksla en radijs erbij doen, hebben we een heerlijk verse gemengde voorjaarssalade.
De gewone Rucola is een eenvoudig te telen bladgroente, met een geweldige smaak. Rucola wordt gebruikt in gemengde salades of in een stamppot.
Andijvie is een veelzijdige groente, de teelt is het gemakkelijkst in het najaar (zaaien na de langste dag – 21 juni) Omdat het risico op doorschieten dan afwezig is.