Saladedressings

Saladedressings

Gebruik een salade als bijgerecht voor elke dag. Kies een andere dressing en ingrediënten zodat de salade elke dag anders is. Er zijn zoveel mogelijkheden, tomaat, paprika, ui, kaas, augurk, komkommer maar ook met warme ingredienten zoals champignons met spek en ga nog maar even door.
Door de salade vaker op tafel te zetten ben je ook niet afhankelijk van die zakjes met gemengde salade die al dagen in plastic op je liggen te wachten in de vitrines van de supermarkt. Koop gewoon losse sla zoals kropsla, eikenbladsla, rode sla, romaanse sla, rucola, veldsla en ga zo maar door en combineer dat bv met snijbiet. Sla is dagenlang in je groentelade van je koelkast te bewaren. eventueel losjes in een ietwat natte, schone theedoek. Combineer naar believen en geniet.

Voor alle dressings geldt:

  • Verhouding olie:azijn is 3:1.
  • Kies altijd voor een zoet-zuur opbouw.
  • Alle ingrediënten in een glas, kommetje of kopje door elkaar kloppen en dan over de sla gieten.

 

Dit zijn basisdressings voor een niet te grote schaal sla. Voeg zelf meer of minder van de ingrediënten toe. Alles is afhankelijk van je eigen smaak!
1.Heerlijke maar eenvoudige zoet-zure dressing
1 eetlepel witte azijn (de gewone)
3 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel heel fijn gesneden ui of sjalotje
mespunt peper
1 theelepel mosterd
½ eetlepel honing of suiker (of méér naar smaak)
1 eetlepel mayonaise

Lekker voor gewone kropsla met bijvoorbeeld kerstomaatjes en plakjes hardgekookt ei.

2.Italiaanse dressing:
1 eetlepel balsamico-azijn
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels mosterd
versgemalen peper
± ½ eetlepel honing (of meer naar smaak)
2 theelepels oregano of Italiaanse kruiden
2 lente-uitjes in smalle ringetjes

Lekker door rucola met bijvoorbeeld kappertjes, gedroogde tomaten (fijngesneden), blokjes of kleine bolletjes mozzarella, kerstomaatjes, lente-uitjes, olijven

3.Sausje op basis van frambozenazijn
1 eetlepel frambozenazijn
1 eetlepel walnotenolie
2 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels mosterd
± ½ eetlepel honing
peper

Smaakt heel goed over bijvoorbeeld eikebladsla met bijvoorbeeld: blokjes oude kaas, walnoten, blokjes ham, lente-uitjes, tomaatjes, blokjes appel, blokjes peer.

4. Citroendressing
1 eetlepel citroensap (vers geperst)
3 eetlepels olijfolie
versgemalen peper

Kan over elke sla. Lekker met wat zoets in de sla zoals bijvoorbeeld plakjes banaan, mango, aardbeien.

5.Basilicumdressing met pijnboompitten
1 eetlepel balsamicoazijn (afhanelijk van de slasoort wit of bruin)
3 eetlepels olijfolie
1 flinke eetlepel verse basilicum, fijngehakt
1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
vers gemalen peper

Lekker door rucola of gemengde sla met rucola. In de sla kun je doen: aardbeien, blokjes feta, kerstomaatjes, stukjes gedroogde tomaten, reepjes paprika.

6.Mosterddressing:
1 eetlepel rode wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel Dijon mosterd
versgemalen zwarte peper
2 gesnipperde lente-uitjes

Lekker met bijvoorbeeld Romeinse sla waardoor wat gebakken spekreepjes, licht gebakken uisnippers, gehakte knoflook, blokjes jonge kaas, plakjes rijpe peer, plakjes gebakken champignons, reepjes rauwe ham.

7. Dressing van limoensap en koriander:
1 eetl limoensap
1 el witte wijnazijn
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijn gehakte koriander

Lekker door een stevige slassoort met bijvoorbeeld reepjes gerookte kipfilet, blokjes gebakken kipfilet, gebakken grote garnalen, reepjes mango, plakjes banaan.

8.Yoghurtdressing:
100 ml yoghurt
1 1/2 eetl. witte wijnazijn
1 eetl verse munt, fijngehakt
1 eetl verse peterselie, fijngehakt
versgemalen zwarte peper

Heerlijk over een komkommersalade, maar ook door stevige sla met komkommerblokjes en reepjes paprika.

9. Blauwe-kaasdressing:
50 gam blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort)
1 teentje knoflook, geperst
100 ml zure room
1 eetl witte wijnazijn
1 eetl verse peterselie, fijngehakt
versgemalen zwarte peper

Heerlijk over een stevige slasoort met plakjes rijpe peer, plakjes gebakken champignons, reepjes gebakken kipfilet of reepjes gerookte kipfilet, gebakken spekreepjes.

10. Honing-mosterddressing:
1 eetl. citroensap of witte wijnazijn
4 eetl. olijfolie
peper
1 eet.l mosterd
1 eetl vloeibare honing

Lekker door alle sla en alle ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan reepjes gekookte ham, kaasblokjes, spekreepjes, partjes ei, radijsjes.

11. Pestodressing:
1 eetl. witte wijnazijn
1/2 eetl. pesto
3 eetl.olijfolie
peper
1/2 eetlepel vloeibare honing

Heerlijk over een tomatensalade met gesnipperde lente-uitjes, blaadjes basilicum, blokjes of plakjes mozzarella, geroosterde pijnboompitten of walnoten, olijven.

12. Oosterse dressing:
1 eetl. mosterd
1 eetl Japanse sojasaus
1 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
1 el sesamolie
peper
paar druppels tabasco

Lekker over een salade met wittekool. Ook over eikenbladsla met mango, plakjes perziken, plakjes banaan.

13. Nog een Oosterse dressing:
1 eetlepel citroensap
½ rode Spaanse peper (schoongemaakt, zaadlijsten en pitjes verwijderd, in hele kleine stukjes gesneden)
1 flinke eetlepel zoete gembersaus (bijvoorbeeld uit een pot met gember of van een flesje gembernat)
1 flinke eetlepel mango chutney
2 theelepels sesamolie
2 lenteuitjes (schoongemaakt en in klein stukjes gesneden)

Lekker over bijvoorbeeld Romeinse sla of frisee sla met plakjes banaan, partjes sinaasappel of mandarijn, plakjes perziken, partjes ei, hamreepjes, garnalen, 1 eetlepel geroosterdegemalen kokos.

14. Lauwwarme spekdressing:
3 eetl olijfolie
50 gr magere spekreepjes
1 kleine ui of sjalotje
1 1/2 eetlepel witte azijn
peper
1 eetlepel honing of wat suiker

Lekker over veldsla met partjes tomaat
(In koekenpan olie verhitten en hierin zachtjes het spek uitbakken tot knapperig. Ui meebakken tot glazig. Afblussen met azijn. Op smaak maken met peper, zout en honing of wat suiker. Dressing warm over de veldsla gieten).

15. Portdressing:
1 eetlepel rode wijnazijn
2 eetlepels rode port
1/2 theelepel mosterd
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels walnootolie

Lekker over gemengde sla met bijvoorbeeld blokjes stilton, blokjes gorgonzola, geroosterde walnoten.