Coq au vin blanc
Coq au vin blanc
Het traditionele franse gerecht maar nu met witte wijn
Ingredienten
- 8 drumsticks of 4 poten
- 12 sjalotten
- 1 winterpeen
- 3 tenen knoflook
- 150 gram spekblokjes
- 100 gram roomboter
- 400 ml witte wijn
- 200 ml kippenbouillon of gevogeltefond
- 2 takjes tijm
- 4 takjes verse peterselie
- 2 laurierblaadjes
- 250 gram kastanjechampignons
- 50 gram bloem
Instructies
-
Bestrooi de drumsticks met zout en peper. Maak de sjalotten schoon en halveer ze.
-
Snijd de winterpeen in plakken van 1/2 cm. Hak de knoflook fijn.
-
Bak de spekblokjes met sjalotten in ca. 3 minuten in een braadpan en schep ze er weer uit.
-
Voeg 25 gr boter toe aan het bakvet in de braadpan en bak de drumsticks rondom lichtbruin in ca. 5 minuten op een middelhoge stand. Schep uit de pan.
-
Roerbak de wortel en knoflook 1 minuut in dezelfde pan en schenk de gevogeltefond en wijn erbij. Voeg kip, tijm, peterselie en laurier toe en breng het gerecht tegen de kook aan (niet koken!) en gaar het gerecht in 35-45 minuten op lage temperatuur met de deksel op de pan.
-
Snijd de champignons in kwarten. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de champignons enkele minuten. Kneed de rest van het boter tot een glad deeg (beurre maniƩ).
-
Voeg de laatste 5 minuten dvan de stooftijd de spekjes, sjalotten en champignons toe. Verht het gerecht en verkruimel de beurre maniƩ boven de pan. Roer alles goed door totdat de saus is gebonden en laat dan het gerecht nog 10 minuten zachtjes stoven op een lage stand.