Ovenschotel met spitskool

Ovenschotel met spitskool

Ovenschotel met spitskool

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totaaltijd 1 uur 10 minuten
Aantal personen 4 personen

Ingredienten

  • 600 gram Aardappelen geschild, in blokjes
  • 1 spitskool in reepjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 300 gram kipfilet in blokjes
  • 2 el ketjap manis
  • 1,5 tl mosterd
  • 3 el paneermeer
  • 30 gram boter in kleine blokjes
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Instructies

  1. Vanaf eind mei is het al mogelijk om eigen spitskool uit de kas te eten. Let op dat je ze niet te lang blijven staan want dan scheurt de spits en is de kool niet lekker meer. Later in het jaar kun je er wellicht ook je eigen aardappelen, uien en paprika bij gebruiken.

  2. Snijdt en bereidt de ingredienten voor azoals beschreven in de ingredientenlijst.

  3. Kook de aardappelen 10 minuten en laat ze in de pan, zonder deksel, uitstomen. Gooi niet alle kookvocht weg.

  4. Fruit de ui aan en voeg na enkele minuten de spitskool toe en bak het geheel 5 minuten. Voeg de paprika toe en bak het geheel 15 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout, peper en de ketjap manis.

  5. Bak ondertussen de kipblokjes in een andere koekenpan. Verwam de oven op 200 graden en beboter een ovenschaal.

  6. Stamp de aardappelen en voeg wat kookvocht of melk toe om het smeuig te maken. Breng op smaak met zout, peper en de mosterd. Meng dit goed !

  7. Roer de kipblokjes door het spitskoolmengsel en verdeel dit over de ovenschaal, dek het af met de aardappelpuree. Strooi het paneermeel over de puree en verdeel de boter erover.


  8. Bak het geheel 25-30 minuten totdat er een goudbruin korstje op ontstaat.

    Dien direct op, lekker met een groene of tomatensalade.