Aardperencake

Aardperencake

 

Aardperencake

Gang Gebak
Keuken Hollands
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Totaaltijd 1 uur 45 minuten
Aantal personen 10 plakken

Ingredienten

  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram Aardpeer
  • 200 gram blanke rozijnen 30 min geweld in heet water
  • 100 gram hazelnoten of amandelen geroosterd
  • 150 ml olijfolie of zonnebloemolie

Instructies

  1. Aardperen of topinamboers zoals ze ook wel worden genoemd, zijn wonderlijke knolletjes. Toen ik 3 jaar geleden als kersverse volkstuinder begon, waen het aardperen die ik na de winter als eerste in de grond stopte. Midden op mijn tuin, omdat ik ergens had gelezen dat ze vanwege hun lengte en bossigheid een uitstekend windscherm vormen voor andere gewassen. Dat had ik beter niet kunnen doen!

    Hoog werden mijn planten zeker: meer dan 3 meter hoog !. Maar steevast liggen ze elk jaar na de eerste de beste forse zomerstorm plat. Weg windscherm. Elk jaar hoor ik u denken: ja, je komt er nl niet makkelijk van af. Het eerste jaar oogste ik van 5 in de grond gestopte knolletjes kilo's en kilo's aardperen. En ik dacht de complete oogst gerooid te hebben. Maar het volgende seizoen kwamen er doodleuk tientallen nieuwe planten op.

    Waarom zou je ze dan wel zetten? Ten eerste bloeien ze prachtig geel, ze zijn familie van de zonnebloem, alleen zijn de bloemen wat kleiner. Bovendien bloeien ze laat, soms pas in oktober, waardoor ze de herfsttuin opvrolijken. Een andere bijzonderheid is hun ongevoeligheid voor vorst. Je kunt de knolletjes gewoon in de grond laten zitten en er de hele winter van oogsten. Het stofje dat aardperen tegen vorst beschermd - inuline - zorgt overigens ook voor enige flatulentie. De Engelsen hebben hun naam voor de aardperen, Jerusalem artichoke, daarom al grappend verbasterd naar Jerusalem fartichoke....

    En de smaak? Die is onnavolgbar, beetje zoetig, beetje notig, beetje knolselderij-achtig. Het proberen waard in ieder geval.

    Maar wat te doen met al die overvloedige oogst? Je kunt er van alles mee, rauw eten in salades, roerbakken in de wok, versoepen of hartige taart maken. Maar ik heb nu een heel ander erg lekker recept gevonden uit het volkskrantmagazine van Yvette van Boven: Aardperencake! Een met noten en rozijnen gevulde cake, de aardpeer gaat er geraspt in en zorgt ervoor dat de cake lekker smeuiig blijft.

  2. Verwarm de over voor op 170 graden.Bekleed een cakevorm met bakpapier. Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de gemberpoeder. Voeg de basterdsuiker, de geraspte aardpeer, de rozijnen en de noten toe, meng tot een gelijkmatig deeg. 

    Klop de eieren met de olie in een kan en meng daarna door het deeg. Schenk het beslag in de cakevorm.

    Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar. Check met een satéprikker, komt die er droog uit dan is de cake klaar!