Aardappelpuree maken

Aardappelpuree maken

Aardappelpuree

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totaaltijd 35 minuten
Aantal personen 4 personen

Ingredienten

  • 1 kilo aardappelen
  • 50 gram boter
  • 1 eidooier
  • scheutje warme melk
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

Instructies

  1. Het koken van een ingewikkeld recept is leuk en vaak ook lekker. Maar soms wil je even terug naar de basis. Bijvoorbeeld met een lekkere aardappelpuree.

    Ik ben er gek op, aardappelen. En eigenlijk eet ik het in iedere vorm. Gekookt, gebakken, uit de oven, uit de frituur en ook gestampt of gepureerd. Met een lekkere aardappelpuree kun je me net zo blij maken als met de lekkerste aardappeltjes uit de oven.

    Aardappelpuree kun je verwerken in stamppotten en ovenschotels. Maar je kunt het ook bij de maaltijd serveren, als bijgerecht. In dat geval is het leuk om net even iets anders met de aardappelpuree te doen.

    Ik geef je mijn basisrecept voor het maken van een heerlijke aardappelpuree, plus 4 variaties. Zo zet je een lekkere puree op tafel bij iedere gelegenheid.

  2. Bereiding:

    Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.

    Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (niet koken). Voeg de melk, eidooier en boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat. Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.

    Variaties op de basis aardappelpuree

    De basis aardappelpuree is heerlijk, ideaal om bijvoorbeeld in stamppotten of ovenschotels te verwerken. Maar aardappelpuree kun je ook als bijgerecht serveren. In dat geval is het extra lekker om er iet extra’s aan te geven door extra ingrediënten toe te voegen.

    Ik geef je 4 variaties om je op weg te helpen:

    Variatie 1 hartige puree:

    Meng geraspte kaas, een in ringetjes gesneden bos uitje en gebakken spekjes door de puree.

    Variatie 2 knoflook- en rozemarijnpuree:

    Meng aangebakken knoflook, kerrie, tijm en rozemarijn door de puree. Een variatie van de lekkerste aardappeltjes uit de oven, maar dan in de puree.

    Variatie 3 gegratineerdepuree:

    Ook lekker om de aardappelpuree in de oven te gratineren met bovenop geraspte kaas of (grof) paneermeel. In dit laatste geval is het ook lekker om de bovenkant in te smeren met eidooier zodat de korst lekker krokant wordt.

    Variatie 4 zoete aardappelpuree:

    Maak de puree hetzelfde als hierboven, maar dan van zoete aardappel. In dit geval is de puree wel een stuk zoeter van smaak, houd hier rekening mee.