Zuurkool maken
Ik wilde altijd al graag zelf zuurkool maken. Op internet ben ik op de website van Keuken Keramiek inmaakpotten terecht gekomen. In heb mijzelf dan een een 5 liter keramiek zuurkoolpot met verzwaringsstenen, stamper, mandoline en knijper gekocht. Daarna heb ik op internet gezocht naar een recept om zelf zuurkool te maken.
Wat heb je allemaal nodig om je eigen zuurkool te maken:
Ingrediënten:
- Witte kool
- 10 tot 20 gram zout per kilo witte kool
- scheutje karnemelk
- peperkorrels
- jeneverbessen
- 1 dl droge witte wijn per kilo witte kool (optioneel)
Extra:
- Zuurkoolvat, pot van glas of geglazuurd keramiek
- Mandoline, koolschaaf of keukenmachine
- Stamper
- Verzwaringssteen
En dan…
Haal de buitenste bladen van de witte kool zodat de kool schoon is. Leg enkele grote koolbladeren apart.
Was de kool niet. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde stronken en kernen. Schaaf de kool in fijne slierten.
Maak de pt die je gaat gebruiken goed schoon. Strooi een dun laagje zout in de pot en leg daarop een laag met enkele centimeter geschaafde kool. Vervolgens weer een dun laagje zout en evt. peperkorrels en/of jeneverbessen. daarop weer een laagje kool. Stamp dit tot de laag heel vast op elkaar zit. Voeg vervolgens weer zout en een laag kool toe en stamp wederom. Voeg eventueel bij elke 2e laag je zout ook de peperkorrels en/of jeneverbessen toe. Die dit tot de pot vol is of je kool is op.
Als alle kool in de pot zit en je hebt goed gestampt zal er inmiddels een laagje vocht bovenop de kool liggen. Is dat niet het geval dan kun je water fo wijn toevoegen tot de kool onderwater staat.
Dek de kool af met de achtergehouden koolbladeren. Leg daarop de verzwaringstenen of een bor met daarop een in plastic verpakte steen. Dek het geheel af met een schone plastic zak en theedoek. Laat de pot enkele dagen in de woonkamer staan om het snelgistingsproces op gang te brengen. Na ca. 3 dagen controleer je of het vocht is verdubbeld en plaats je de pot op een droge, Â koele en donkere plek.
Schep na 2 weken het schimmellaagje van het water en doe dit elke week totdat er zich geen schimmel meer vormt. Na een week of 6 kun je de zuurkool proeven.
Zolang de zuurkool onder water staat kun je het tot een jaar bewaren. Haal er telkens een portie af en sluit het dan weer luchtdicht af (in een zuurkoolpot zit een richel die je met water kunt vullen voor de dichting).
Hoe langer je de zuurkool bewward, des te donkerder en sterker van smaak het wordt. Spoel de zuurkool al met kud of lauw water om de smaak zachter te maken.