Tomaat, langzaam gebakken

Tomaat, langzaam gebakken

Tomaat, langzaam gebakken

Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Totaaltijd 2 uur 40 minuten
Aantal personen 4 personen

Ingredienten

  • 8 kleine tomaten rijp
  • 1,5 el korianderzaadjes gekneusd
  • 0,5 dl olijfolie extra virgin
  • peper versgemalen
  • zeezout

Instructies

  1. Gebruik alleen de allerbeste olijfolie voor dit recept. Als u geen korianderzaadjes hebt probeer dan bv fijngehakt venkelgroen of andere verse kruiden.

    De tomaten kunnen heel goed opgewarmd worden maar zijn koud, met een salade of op een boterham met verse kaas, ook lekker.

  2. Verwarm de over op 120 graden.

    Snijd te tomaten doormidden als een sinaarappel en verwijder de zaadjes. Smeer een roestvrijstalen bakplaat in met een beetje olijfolie en leg de tomaten erop, met de snijvakken omhoog. Bestrooi ze met de korianderzaadjes en bestrijk ze met de olijfolie. Breng alles op smaak met peper en zout.

    Zet de bakplaat met de tomaten op het middelste rooster van de over en bak ze 2,5 tot 3 uur tot ze een beetje beginnen te verschrompelen en zacht en moesachtig worden. Controleer de tomaten om het half uur. Als u na een uur merkt dat ze uitdrogen verlaag dan de temperatuur van de over. de tomaten moeten zo langzaam mogelijk worden gebakken zodat de smaak geconcentreerd wordt en ze tegelijkertijd heerlijk zacht blijven. 

    Bestrijk ze vlak voor opdienen met olijfolie.