Asperges met…….

Asperges met…….

Asperges met

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totaaltijd 35 minuten
Aantal personen 4 personen
Calorieen 365 kcal

Ingredienten

  • 1.5 kilo witte asperges
  • 4 eieren
  • 100 gram roomboter
  • 200 gram ham (achter-, been-)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1/2 bakje peterselie plat

Instructies

  1. Asperges blijken elk jaar weer een feest. Het begint al bij het kopen. Ik pak dan standaard de fiets om naar Woubrugge te fietsen (12 km). Daar al te genieten van de aspergevelden en de asperges die je er koopt stonden die ochtend nog op het land. Standaard kies ik AAA kwaliteit, de dikte die men ook in restaurants gebruikt. Voor die paar keer per jaar betaal ik graag een paar euro per kilo extra.

  2. Voor het schillen leg ik de asperges altijd een half uurtje in koud water.

    Schil de asperges met een dunschiller, als ze zo vers zijn als hierboven kun je 3-4 cm onder het kopje beginnen, anders zo dicht mogelijk onder de kop. Verwijder de houtachtige onderkant (pak met 2 vingers het uiteinde vast en breek het harde deel eraf). Zet de asperges in de aspergepan en vul deze tot de kopjes met water. Voeg evt. nog wat zout toe. Breng het water aan de kook en zet het vuur na 5 minuten uit. Laat de asperges nog 10-15 minuten met de deksel op de pan in het hete water staan.

  3. Kook in de tussentijd de eieren hard (8 minuten) en laat ze schikken in koud water. Snij de zalm in mooie plakjes en verdeel deze op een bord. Per de eieren en kruimel ze in een kom.

  4. Smelt de boter in een pan en roer er 100 ml van het asperge kookvocht door tot een egale saus. Vind je de ham warm, laat deze vn het vuur dan in de boter meewarmen.

  5. Wij leggen dan de asperges altijd op een verwarmde schaal en de bijgerechten op aparte schalen en in kommen. Dan kan iedereen kiezen wat men lekker vind en dat op de eigen asperges leggen.

  6. Ikzelf vind de asperges het lekkerst met gekookte krieltjes, neem dan wat minder asperges. Eet Ze !