Rabarberconfiture
Ingredienten
- 500 gram rabarberstelen geschild en in stukjes
- 1 dl witte wijn
- 200 gram suiker
- 4-5 braamblaadjes
- 4-5 aardbeiblaadjes
- 4-5 frambozenblaadjes
- 1 theezakje Ceylon
- 300 gram aardbeien gehalveerd
- Vanilleijs
Instructies
-
Rabarber breidt in een snel tempo uit en kan echt gigantische vormen aannemen. De wortel van de plant vormt een blok waaruit ieder jaar meerdere planten opschieten. Plotseling schiet de rabarber in het zaad. Even was u hem uit het oog verloren en hj tilt zijn dikke steel hoog boven de plant uit en vormt een grote pluim van zaadpeulen. Tenslotte worden de stelen, het eetbare deel van de plant, slap en droog, en is het einde van het rabarberseizoen daar.
-
Doe de rabarber in een middelgrote steelpan. Breng 1 dl water, de wijn en de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit. Voeg de blaadjes (optioneel) en de thee toe en laat het 15 minuten trekken. Breng weer aan de kook en giet de rabarber af. Dek de kom af met plasticfolie zodat het mengsel langzaam afkoelt en de verschillende aroma's in de rabarber trekken.
Laat het afkoelen en zet het minimaal 8 uur in de koelkast.
Proef voor het opdienen de siroop en voeg zo nodig meer suiker en de aardbeien toe. Schep de confiture in grote sorbetglazen. Als u met ijs opdient, doe een schep in iedere kom en schep de rabarber erover.