Pompoen met prei

Pompoen met prei

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 1 uur 10 minuten
Totaaltijd 1 uur 25 minuten
Aantal personen 4 personen

Ingredienten

  • 35 gram boter
  • 2 grote preien in dunne ringen
  • 1 tl mosterd
  • 4 el creme fraiche
  • 125 gram gruyere geraspt
  • 2-4 kleine pompoenen (400-800 gram elk)
  • takjes tijm handvol
  • zeezout en peper uit de molen

Instructies

  1. Op aanraden van medetuinder Suzanne van der Wielen heb ik het kookboek VEGGIE! van de Britse Kok Hugh Fearnley-Whittingstall aangeschaft. De naam van het boek zegt het al, dit zijn recepten met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van de vier seizoenen vind je er gevarieerde en lekkere recepten met groenten die je dan volop uit je tuin oogst. Uit het hoofdstuk "Herfst" heb ik bv spruitjes met sjalotjes uit de oven geprobeerd en uit het hoofdstuk "Winter" wortelgroenten met appel en rozemarijn uit de oven. Allebei erg lekker!


    Een ander winterrecept is pompoen gevuld met prei. Daarin gaat de pompoen in zijn geheel de oven in, kleinere pompoenen zijn dus heel geschikt. Ik heb voor 2 personen een kleine groene gebruikt van 700 gram. Dit recept is echter voor 4 personen!

  2. Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit de boter op middelhoog vuur in een grote pan en voeg de prei toe. Draai het vuur helemaal laag zodra de prei begint te sissen en leg het deksel op de pan. Laat de preiringen 10 minuten fruiten tot ze helemaal zacht zijn.

    Haal van het vuur en roer de mosterd, creme fraiche en kaas erdoor. Breng ruim op smaak met zout en peper want deze vulling wordt straks met veel pompoenvlees gegeten.

    Snijd een klein plakje van de onderzijde van elke pompoen zodat ze zonder te wiebelen blijven staan. Snijd voorzichtig dekseltjes van de bovenkant en leg deze weg. Snijd nu met een klein scherp mesje een gat naar de holte van de pompoen en schraap met een lepel alle zaden en vezels eruit.

    Vul de holten met het priemengsel - ze moeten slechts voor ongeveer 2/3 vol zijn, anders stroomt de vulling later over de rand. 

    Steek er een paar takjes tijm in en zet de pompoenen op een grote bakplaat met genoeg ruimte eromheen, zodat de hete lucht rond de pompoenen kan circuleren.

    Zet 50-60 minuten in de oven - langer bij grote pompoenen - tot de pompoen aan de binnenkant heel zacht aanvoelt.

    Meteen opdienen.