Lauwe rodekoolsalade met (Herakles)pompoenpitten

Lauwe rodekoolsalade met (Herakles)pompoenpitten

 

Lauwe rodekoolsalade met (herakles) pompoenpitten


Keuken Hollands
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totaaltijd 35 minuten
Aantal personen 4

Ingredienten

  • 60 gram pompoenpitten herakles
  • 1 el bruine suiker
  • chilipoeder naar smaak
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 400 gram rode kool in repen
  • 1 el rozemarijn fijngehakt
  • 2 el balsamicoazijn
  • 50 gram rozijnen
  • 60 gram feta of geitenkaas
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  1. Afgelopen jaar heb ik de pompoen "Herakles" uitgeprobeerd. Een naaktzadige pompoen die een enorme hoeveelheid donkergroene zaden produceert. Nu zorgt elke pompoen voor een enorm nageslacht, maar bij de meeste van de zaden zit er een hard vliesje om de eetbare kern. Hij Herakles dus niet. De zaden kun je direct eten. Heel handig! Hoewel diverse websites ervoor waarschuwen dat het vruchtvlees - hoewel eetbaar - niet echt smaakvol is, heb ik er toch een gerecht mee klaargemaakt, dat is echter geen aanrader.  Herakles teel je dus echt om de pitten en die zijn erg smaakvol. Daarom deze keer een recept met pompoenpitten en rode kool uit eigen tuin.



  2. Bereiding:


    Rooster de pitten in een hete, droge pan tot ze beginnen te bruinen. Voeg de suiker toe en roer die, terwijl deze smelt, door de pitten. Strooi er een snuf zout en chilipoeder naar smaak over. Laat de pitten afkoelen op een bord (in de pan gaan ze plakken).

    Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Fruit de sjalotten met wat zout glazig, voeg de knoflook toe en laat hem even garen. Voeg de kool en rozemarijn (en ev.t nog wat zout) toe en roerbak de kool tot hij wat zachter wordt.

    Voeg de azijn toe, samen met bijna alle rozijnen en laat het geheel nog wat verder garen. Pas op dat de kool wel zijn beet houdt en niet aanbrandt.

    Haal de pan van het vuur, roer het merendeel van de feta en pitten door de kool. Breng het geheel op smaak met zout en peper en eventueel nog wat azijn. Garneer het geheel met de achtergehouden rozijnen, pitten en feta.

    Lekker met aardappelen en worst !