Gisting

Gisting

Melkzuurgisting is een van de oudste conserveringsmethoden die we kennen. Melkzure groenten zijn zeer waardelvol voor de gezondheid. Het gaat hier om rauwkost in veredelde vorm. Die blijft ongekookt als ‘levendige’conserve afhankelijk van de temperatuur actief. Melkzure groenten kunnen de maaltijd in ieder seizoen verrijken. En dit zonder dat het u meer werk kost, want de groenten kunnen altijd direct gegeten worden.

Bij de melkzuurgisting zetten de melkzuurbacterién (lucht en groenteoppervlak) de suikers in de groenten om in zuur. Dat zuur wordt een natuurlijk conserveringsmiddel. Melkzuur heeft wat de smaak betreft een compenserende weerking en is zeer bevordelijk voor onze spijsvertering. Melkzure groenten passen bij in de schil gekookte aardappels en raclette en als bijgerecht bij pasta- en grillgerechten.

Voor de melkzuurgisting hebt u, afhankelijk van de groentesoort, zout (voor groenten die veel vocht afgeven) of gezouten water (voor groenten die weinig vocht afgeven). Per liter water heeft u ongeveer 25 gram zout nodig.

Wanneer we de verschillende natuurlijke conserveringsmethoden beoordelen. komt het inmaken van groenten dmv melkzuurgisting op de eerste plaats. Melkzuurgisting is niet alleen geschikt voor kool, maar ook voor vele andere inheemse groenten (met uitzondering van bonen).