Conserveren

Conserveren

 

Wanneer heeft u voor het laatst ingemaakt?

Nou, om heel eerlijk te zijn, voordat ik een moestuin had heeft het toch ook wel even geduurd voordat ikzelf begonnen ben met het inmaken van groenten en fruit. Maar zodra je er mee bezig gaat begin je het gewoon steeds leuker te vinden. En toen ben ik me dus verder gaan verdiepen in oude conservering methoden.

Ja, en wat doe je nu eigenlijk als je inmaakt. Eigenlijk niets meer en niets minder dan het vertragen van de natuurlijke processen. Dus zolang je alles vers kunt eten heeft dat natuurlijk voor wat mij betreft de voorkeur. Maar als de oogst veel groter is dan de maag…. conserveren maar.

Je kunt op veel manieren conserveren:

  • Jam, gelei of siroop maken.
  • Inmaken
  • Zoetzuur inmaken (o.a. Chutneys)
  • Diepvriezen
  • Drogen
  • Aromatiseren
  • Gisting

Op deze pagina’s zal ik dan ook al deze verschillende methoden de revue laten passeren. Het kan makkelijk en moeilijk dus doe het op de wijze die jou het beste lijkt. En geniet vooral van het eindresultaat als je het gebruikt !!