Courgette citroensoep

Courgette citroensoep

Courgette citroensoep

Keuken Hollands
Voorbereiding 25 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totaaltijd 1 uur 10 minuten
Aantal personen 4 personen

Ingredienten

  • 1 1/2 kilo courgette
  • 4 el olijfolie
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 teen knoflook in dunne plakjes
  • 1 lob sjolot plakjes in lengte
  • 2 el witte wijn
  • 2 dl melk
  • 2 el room
  • 4 takjes tijm fijngehakt
  • zeezout

Instructies

  1. Schil de courgette en verwijder de zaden. Normaal hoeft er weinig aan een courgette te worden gedaan, behalve het schoonmaken en de steel verwijderen, maar een lichte gladde courgettesoep vergt iets meer voorbereiding. Snijdt eerst de beide uiteinden van de courgette en schil hem met een dunschiller in de lengte. Snijdt de plakken in kleine stukken.

    Verhit in een saueuse 3 el olijfolie met de helft van de geraspte citroenschil, de courgette, knoflook, sjalot en de witte wijn. Voeg een beetje zout toe. Laat het geheel, met de deksel op de pan, 20 tot 30 minuten smoren tot de courgette helemaal zacht is en er nog maar een paar lepels vocht in de pan over zijn. Roer af en toe.

    Pureer het mengsel (keukenmachine of met staafmixer) en giet het door een zeef. Roer in een steelpan de puree door de melk, room en tijm. De soep moet licht en romig zijn dus voeg er wat extra melk of water door om de juiste textuur te krijgen.

    Laat het geheel goed warm worden, maak af op smaak en schep het in 4 borden. Serveer het warm of koud. Sprenkel er vlak voor het opdienen een beetje olijfolie over en bestrooi het met de rest van de citroenrasp.