Knolkervel of knolribzaad

Knolkervel of knolribzaad

 

Beschrijving

Knolribzaad (Chaerophyllum bulbosum) of knolkervel als naam voor de groente, is een tweejarige, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Knolribzaad wordt 1 tot 2 m hoog en bloeit van juni tot augustus. De plant heeft een tot een knol verdikt hypocotyl (het deel van de stengel onder de zaadlobben). Omwille van deze eetbare knol wordt de plant op kleine schaal gekweekt in Nederland en Duitsland. In Oost-Europa wordt de plant algemener als groente gekweekt. In het wild komt de plant in Nederland zeldzaam voor langs de grote rivieren. In België wordt de plant niet in de natuur aangetroffen.

Voor de wilde plant wordt de naam knolribzaad, verwijzend naar de geribbelde zaden, gebruikt. De Nederlandse naam van het geslacht Chaerophyllum (ribzaad) duidt hier ook op. De naam knolkervel wordt metonymisch voor de groente gebruikt. De knolkervel is niet direct verwant met de echte kervel (Anthriscus cerefolium). Terwijl deze plant gebruikt wordt om zijn eetbare, aromatische bladeren, zijn de bladeren van de knolkervel licht giftig. De naam heeft de plant gekregen door de uiterlijke gelijkenis met zijn geveerde bladeren met de echte kervel.

Tot in de negentiende eeuw werd de knolkervel nog vrij algemeen als groente verbouwd, daarna werd hij op het menu verdrongen door onder andere de aardappel. De stevige, donkere knol wordt tot 10 cm groot. Ze variëren in vorm van bolrond tot langgerekt en zijn van binnen wit. De knol kan niet rauw gegeten worden maar gekookt is hij zeer smakelijk. De knol is eiwit- en zetmeelrijk en heeft een zachtzoete smaak die neigt naar kastanjes.

Zaaien en planten

Combinaties die je niet moet maken

Bewaren

Traditioneel wordt hij in licht vochtig zand bewaard in kisten, samen met wortel en pastinaak of hij kan een paar maanden worden bewaard in het koelvak van de koelkast.. Wanneer de knolkervel langer bewaard wordt dan smaakt hij zoeter.

Mijn Ervaring

2014:

Tja, mijn ervaring is na het eerste jaar niet echt goed. Knolkervel moet je een aantal weken in zilverzand warm en vochtig houden en regelmatig omroeren.Het zaad moet dan opzwellen. Daarna 4 tot 6 weken in de koeling en wederom af en toe omroeren.Na 8 weken zijn de zaden dus de grond in gegaan en van de ca. 40 zaden kwamen er uiteindelijk 2 op…..

Tot overmaat van ramp werden die door mijn vader, die behulpzaam aan het wieden was geslagen, als onkruid bestempeld. Volgend jaar zullen we dus wederom een poging moeten wagen.

2017:

Het heeft even geduurd maar ik heb het toch weer geprobeerd. Nu netjes een afgebakend stuk aangegeven waar het zaad is gezaaid na wederom de 8 weekse voorbereiding in koelkast en zelfs enkele dagen vorst buiten op het dakterras. Komt het op? Nog geen idee, we wachten dus rustig af.