Snijbiet

Snijbiet

                                                                                  45333

 

Omschrijving

De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie(Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt. Er wordt dan met name de variëteit met dikke bladstelen bedoeld.

Snijbiet wordt in maart en april ter plaatse (in de volle grond) gezaaid. Soms wordt nog in juli en augustus gezaaid voor een late oogst. De rij-afstand is 20 cm en in de rij is de plantafstand 5 cm. Als de plant 10-15 cm hoog is wordt het blad afgesneden. Na enkele weken kan de hergroei ook weer geoogst worden. Er kan tot eind september worden geoogst.
Hiervoor wordt gezaaid op een rij-afstand van 40-45 cm en in de rij uitgedund tot een plantafstand van 30-35 cm. Hierdoor ontstaan er forse planten met grote bladeren. De dikke, vlezige bladstelen, waarvan het bladmoes is verwijderd, worden gegeten als een soort asperge, maar hebben wel veel minder smaak dan asperges. Het blad wordt veel door salades gebruikt.

Zaaien en planten

De rassen die in tot nu toe heb gekweekt:

Bright Light – Ook wel regenboogsnijbiet genoemd vanwege de verschillende kleuren van de steel.

Naam Datum WAAR Hoe Oogsten
Bright Light
17-apr Warm of koud glas 18-20 graden Direct in potjes juli tot oktober
18-mei Volle grond 18-20 graden afdekken met folie eind juli tot oktober

Gewone groene

Naam Datum WAAR Hoe Oogsten
Gewone groene
17-apr Warm of koud glas 18-20 graden Direct in potjes juli tot oktober
18-mei Volle grond 18-20 graden afdekken met folie eind juli tot oktober

Lucullus

Naam Datum WAAR Hoe Oogsten
Lucullus
17-apr Warm of koud glas 18-20 graden Direct in potjes juli tot oktober
18-mei Volle grond 18-20 graden afdekken met folie eind juli tot oktober

Combinaties die je niet moet maken

Vermijd dat de snijbiet dicht bij spinazie of prei staat.

Bewaren

Snijbiet laat zich slecht bewaren. De bladeren worden snel slap en de smaak is dan ook een stuk minder. Leg de snijbiet direct na het oogsten in een vochtige doek als je toch snijbiet moet bewaren en dan hooguit 1 dag.

Mijn ervaring

De snijbiet iets te dicht op elkaar gezaaid… en ook hier mag je dus wel uitdunnen. Buiten heb ik in november de laatste stronken verwijderd. Netjes volgens de aanwijzigingen telkens de buitenste bladeren geoogst. De plant groeide dan weer gewoon door. Ik denk, met de warme winter van 2014-2015, dat de snijbiet nog wel langer had kunnen blijven staan. In 2014 had ik enkel de groene snijbiet. Inmiddels heb ik dat aangevuld tot 3 verschillende varieteiten waaronder de gekleurde.

Inmiddels jaarlijks een mooi kleurig geheel op de tuin. Ik maak 3 rijen met elke variant zijn eigen rij en dun dit dus uit om de planten niet te laten verstikken. Als je niet te veel tegelijk plukt kun je er lange tijd plezier van hebben. Zelfs in het natte 2016 was de oogst ruim voldoende.

Recepten