Sla

Sla

Beschrijving

Voor sla heb je in de tuin altijd wel ergens een plekje over; ze kiemt snel, groeit snel dus je kunt haar vrij snel oogsten. Voor de vroege tuinder met kas is het een geweldige groente om al vroeg te zaaien. In april heb je dan al de heerlijkste, zachte sal uit kas of platte bak.

Omdat sla daglentegevoelig is zijn de maanden juni-juli en vaak ook nog een deel van augustus niet de meest gunstige periode. Door de lange dagen schiet de sla snel door. Op dit moment worden steeds meer rassen gekweekt die minder gevoelig zijn voor doorschieten.

Naast, de voor ons zeer bekend, kropsla zijn er nog een aantal zeer verwante soorten en die zijn net als kropsla meer dan lekker. Waar we in de supermarkt nog steeds vooral groene kropsla en Lollo Rosso kunnen kopen als “plant” naast de gemixte gewassen blaadjes in een plastic zak kun je als tuinder putten uit een enorme hoeveelheid aan soorten.

Kropsla Jacobine, heel mals en zacht en boterig van structuur

Sla kan binnen 2 tot 3 maanden vanaf het zaaien, klaar zijn om te oogsten. Je kunt haar bijna overal zaaien, afhankelijk ook van de periode/temperatuur waarin je haar zaait. Echter binnen in huis heeft niet de voorkeur. Daar is het veelal te donker en te warm waardoor je van die lelijke lange stengels krijgt waar je niets mee kunt uitvoeren. In tegenstelling tot het meeste zaaigoed moet het zaad van sla niet of nauwelijks bedekt worden. Als de zaadjes te diep worden geplant zul je weinig zien ontkiemen.

Hieronder een lijstje met slasoorten die van zaaien tot oogsten identiek zijn aan die van kropsla:

  • Eikenbladsla
  • Lollo rosso en aanverwante soorten

En dan nog een aantal die hun eigen schema hebben:

  • ijsbergsla
  • pluksla
  • bindsla
  • veldsla

Zaaien en planten

Combinaties die je niet moet maken

Bewaren

Verpak de krop in z’n geheel in huishoudfolie en leg die zo in de koelkast. Op deze manier blijft hij nog 2 dagen goed.

Snijd van een verse krop sla het dunne donkere laagje onderaan de steel weg. Maak hierin een inkeping in de vorm van een kruis. Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in of wikkel de steel met inkerving in vochtig keukenpapier. Krop en bord zet je in de koelkast. De sla blijft nu een hele week goed. Ververs het water dagelijks.

 

Mijn ervaring

 

Recepten