Rammenas

Rammenas

Beschrijving

De rammenas  is een plant uit de kruisbloemenfamilie . De naam wordt ook wel als ramenas gespeld. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Eén van de voorouders is waarschijnlijk Raphanus maritimus. Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd geteeld. De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. In Nederland wordt rammenas weinig geteeld, maar in Duitsland is het een belangrijk gewas.

De Romeinen brachten de Rammenas in Europa. Inmiddels dreigt deze pittige knolgroente weer in de vergetelheid te verdwijnen… Eet ze rauw (met een lekker pilsje ernaast) of meng ze door roerbakgroenten. De lange, zwarte wortels zijn uitstekend in zand te bewaren. Lekker bros en knapperig. Zaai ze na de langste dag.

De rammenas verschilt van de radijs  doordat de laatste een stengelknol en rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Hierdoor is de rammenas milder van smaak, steviger en groter dan de radijs.

Naast de zwarte rammenas is er ook nog een witte variant, rettich genoemd.

Zaaien en planten

Combinaties die je niet moet maken

Bewaren

Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast. Je kunt hem op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12° Celsius enkele weken bewaren. Voor een extra lange bewaring kun je de rammenas inkuilen of in een bak met vochtig zand bewaren in een vorstvrije kelder. Op deze manier kun je er tot het voorjaar van genieten. Je kunt rammenas ook pekelen.

Mijn ervaring

Rammenas ? Wat moet ik ermee. Heb ze in 2014 maar de gezaaid en het blijkt een sterk produkt te zijn want er kwam heel veel zaad op. Mijn tuin heeft echter kleigrond en dat houdt in dat de wortels wat meer gedrongen zijn. Op het stuk waar ze een volgende keer komen gaat er eerst een forse schep brekerzand om het geheel wat luchtiger te maken. Ook is het nodig om fors uit te dunnen. Nu waren een aantal wortels totaal met elkaar vergroeid.
De wortel is echter wel een gewillige prooi voor veenmollen… Ja die beschermde diersoort leeft op onze tuinen. Een aantal waren dus aangevreten. Wat wel geoogst is was lekker (rauw en gekookt gegeten).

Recepten