Postelein

Postelein

                                                     

 

 

Omschrijving

Postelein  is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie . De soort komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname en in Europa in Griekenland en ook wel in Nederland gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten.

Postelein wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit ’s morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar.

Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden. Postelein vraagt veel warmte en wordt daarom meestal onder glas geteeld. De grondtemperatuur moet ongeveer 20 °C zijn en de temperatuur overdag ten minste 20 °C en ’s nachts ten minste 15 °C. In Nederland bedraagt het jaarlijkse areaal ongeveer 30 ha. Teelt in de zomer buiten is in een beschutte tuin ook mogelijk. De oogst kan drie tot vijf weken na het zaaien beginnen en bedraagt 4-6 kg/m². Postelein is een echte zomergroente en is over het algemeen verkrijgbaar van mei tot en met september. Het is ook een vrij tere groente die tegenwoordig bij de meeste supermarkten om vroegtijdig inslinken te voorkomen voorverpakt wordt in plastic bakken van 500 gram met een plastic omhulsel in plaats van dat de klant zelf de groente uit een grote bak zelf afweegt.

Er zijn twee rassen beschikbaar. Een groenbladig en een geelbladig ras, kortweg ‘Groene’ en ‘Goudgele’ of ‘Aurea’ genoemd. Het geelbladige ras is malser, maar gevoeliger voor smeul (wegrotten van de jonge stengeltjes) veroorzaakt door grauwe schimmel. Soms kan ook bladvlekkenziekte ( optreden. Omdat het zaad van het groene ras veel goedkoper is, wordt praktisch alleen dit ras gebruikt.

Zaaien en planten

Combinaties die je niet moet maken

Bewaren

Postelein is niet lang te bewaren. Het beste gaat het in de groentelade van de koelkast. Daar kun je het enkele dagen bewaren.

Als je het langer goed wilt houden is invriezen ook een prima optie. Wel eerst even kort blancheren (2 tot 3 minuten) en dan direct invriezen. Zo blijft het maanden houdbaar. Niet eerst laten ontdooien bij het uitvriezen, maar meteen de hete pan in.

Mijn Ervaring

Tot nu toe een keer postelein geprobeert te kweken op de tuin. Dit op volle grond echter in het overnatte jaar 2016. Ondanks dat ik het groene ras gebruikte is het niet gelukt een oogst binnen te halen. Op dit moment (april 2017) heb ik weer een zakje zaad aangeschaft. Zodra de knoflook en uien uit de platte bak komen ga ik het weer proberen.

Recepten