Andijvie

Andijvie

Beschrijving

Andijvie  is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof . De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd.

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppot. Het gele hart kan gebruikt worden in een salade. Na het koken dient het in een vergiet uit te lekken.

In Nederland wordt ongeveer 700 hectare andijvie geteeld. Andijvie is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A en vitamine C en aan mineralen.

Er zijn twee variëteiten van de andijvie, namelijk de heelbladige andijvie  en de krulandijvie of frisee. Krul- of friseeandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad. De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.

De belangrijkste rassen in Nederland van het heelbladige type zijn Nummer Vijf voor de zomer- en herfstteelt en Breedblad Volhart Winter voor de herfst- en winterteelt onder glas. Binnen deze rassen zijn verschillende selecties gemaakt.

Zaaien en planten

Andijvie kan het hele jaar door worden gezaaid en gekweekt:

  • Voorjaarsteelt  :
    • Voorjaarsteelt
      • Koude kas: half febr – half april
      • Platglas: half febr – half maart
    • Zomerteelt: mei – augustus
    • Herfstteelt
      • Open grond: half juli – eind juli
      • Platglas: half juli – augustus
      • Koude kas: augustus
    • Winterteelt
      • Warme kas: eind augustus – half september
      • Koude kas: eerste helft september
      • Platglas: eerste helft september

Combinaties die je niet moet maken

Knolvenkel en tomaat.

Bewaren
Andijvie is een kwetsbare groente die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Bewaar een krop verse andijvie in de koelkast. Verpakt in een plastic zak met gaatjes is de groente daar enkele dagen houdbaar. Gekrulde andijvie is kwetsbaarder en kan minder lang bewaard worden.
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je gesneden andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. De groente is bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar. Vergeet niet de invriesdatum op het product aan te brengen.

Mijn Ervaring

In februari koop ik meestal de eerste plantjes al via de vereniging. Die belanden dan in de kas. Dit gaat goed tot eind april, dan wordt het veelal te warm in de kas en schieten de planten snel door.

Op dat moment heb ik echter al een aantal zelf opgekweekte exemplaren uitgezet in de tuin en zaai ik elke maand een kleine hoeveelheid zodat ik continu over enkele planten kan beschikken. Vanaf september gaan ze weer de kas in.

Recepten