Bloemkool

Bloemkool

Beschrijving

Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentiëerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen.

De eerste betrouwbare vermelding van de plant komt voor in Kitab al-Filaha (‘Boek over de landbouw’) van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw). Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.

De teelt in Nederland vindt vooral plaats in De Streek (regio West-Friesland, Noord-Holland), in de omgeving van Barendrecht, op de Zuid-Hollandse eilanden en rondom Venlo. Winterbloemkool wordt vrijwel uitsluitend in Zeeland, op de Zuid-Hollandse eilanden en in De Streek geteeld, omdat elders de kans op uitvriezen te groot is.

Bloemkool vraagt een flinke bemesting, omdat anders de kans bestaat op te vroege koolvorming, de zogenaamde boorders.

Zodra de kool te zien is moet zij bedekt worden met blad, omdat ze anders niet mooi wit blijft maar bruinachtig geel verkleurt. Dit terugvouwen van het blad vraagt arbeidsinspanning, maar er zijn ‘zelfdekkende’ variëteiten ontwikkeld waarbij het blad om de kool groeit en zo verkleuring tegengaat.

Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:

  • Winterteelt onder glas met oogst in maart
  • Winterteelt buitenteelt met oogst in april en mei
  • Weeuwenteelt met oogst in juni. Deze wordt echter bijna niet meer toegepast.
  • Vrijsterteelt of vroege teelt met oogst in eind juni tot en met begin juli
  • Zomerteelt met oogst in juli, augustus en september
  • Herfstteelt met oogst in oktober tot december

Voor de vroege teelt worden rassen met een korte groeiduur gebruikt. De rassen voor de late herfstteelt hebben de langste groeiduur, van 130 tot 190 dagen. Het oude ras Alpha voor de vroegste teelten, dat door de volkstuinder veel wordt gebruikt, heeft een korte groeiduur. In de beroepsteelt worden overwegend hybride rassen gebruikt.

 

 

De binnenste bladeren vormen een cocon waarin de bloem zich zal ontwikkelen

 

 

 

 

 

 

Bemesting

Bloemkool stelt hoge eisen aan de bodemvruchtbaarheid, geef dus ruime hoeveelheden compost, liefst verrijkt met koemestkorrels of andere stikstofrijke mest. Ook een extra toevoeging met houtas is nuttig vanwege de extra kalium. Bloemkool moet zich kunnen ontwikkelen tot een flinke plant vòòr de bloei intreed, anders blijft ook het kooltje te klein.

Zaaien en planten

Combinaties die je niet moet maken

Bewaren

Je kunt bloemkool het beste gebruiken op de dag van aankoop. Besluit je de bloemkool toch te bewaren, doe dat dan in een plastic zak in de groentelade van je koelkast. Dan blijft de bloemkool 7-10 dagen goed.
Wel eerst de groene blaadjes verwijderen.

Gekookte bloemkool kun je tot twee dagen bewaren, daarna verliest hij zijn frisheid.

Roosjes die je enkele minuten in ongezouten water blancheert, kun je tot zes maanden in de diepvriezer bewaren.

Mijn ervaring

 

2018:

Nogmaals de Jaffa dit jaar, later geplant en inmiddels (half mei) staan de planten buiten onder insectengaas. Ze groeien gestaag en ik hoop dan ook eea te kunnen oogsten.

De witte bloemkolen staan en in de kas waar we in mei al een aantal kooltjes hebben moeten afdekken. Buiten is het nog niet meer als blad en moeten we nog even wachten op oogst.

2017:

Dit jaar naast de normale bloemkool begonnen met een speciaal ras: de Jaffa F1. Oogst 0,0. Wellicht iets te vroeg gezaaid en het leverde dus een paar kleine plantjes op die het niet overleefden. In de kas staan de overige 6 bloemkolen “oude stijl” er goed bij. Buiten ook al een 5-tal gepoot. Lijkt allemaal goed te gaan.

 

2016:

Het lijkt nu dus toch beter met mijn bloemkolen te gaan. De eerste oogst van 5 bloemkolen in de kas ging echt fantastisch !! Mooie bloemen en goed van smaak. Echter het enorm natte voorjaar, tot in de zomer aan toe leverden buiten een paar kooltjes op.

 

2015:

Dit jaar een nieuwe poging en de eerste 4 exemplaren uit de kas eindigden weer op de composthoop. Nog maar 3 exemplaren gekocht en nu bloedmeel en DSM mest gebruikt. De slakken namen nog 2 van de 3 exemplaren voor hun rekening zodat ik uiteindelijk 1 bloemkool heb kunnen oogsten. Heerlijk !!

2014:

Het eerste jaar ging voor wat betreft bloemkolen niet voor de wind. Geen enkele bloemkool leverde iets eetbaar op. Uitlopen verkleuren…. niet te eten dus.

Recepten