2015

2015

WinterEindconclusie mag toch wel zijn dat 2016 voor de tuinders een teleurstellend jaar genoemd kan worden. Daar waar ik verwachtte dat de opbrengst de toch al forse opbrengst van 2015 zou overschaduwen was het eindresultaat zeer mager. Het valt me dus op dat ik GEEN enkele foto heb gemaakt tijdens de zomerperiode….. daar was ook weinig reden toe.

 

Afgelopen jaar heel veel geleerd. En kijken wat daarvan in 2015 is blijven hangen.

 

 

Januari
Het nieuwe jaar begint met meer werk voor ondergetekende. Vanaf 1 januari ben ik penningmeester van de volkstuinvereniging. De maand januari stond grotendeels in het teken van de overdracht want op de tuin is weinig te doen en de regen werkt niet mee. De tuin komt langzaam wat hoger te liggen door het spitten en de toegevoegde compost, mest en brekerzand.
Op zaterdag de 23e was het spekglad en ik ben echt tegen het asfalt gegaan met de fiets…resultaat een gekneusde rib en enkel, een hele dikke knie en wat spieren verrekt in mijn schouder. Echt klussen in de tuin was er dus niet bij.

Februari
Op 10 februari het heuglijke bericht dat de bestelde zaden en aardappelen van de leverancier ontvangen zijn. Het weekend kan dus gebruikt worden om te beginnen met voorzaaien in bakjes (in de kas).
Maart
Eindelijk is begin het dagelijks regenen wat verminderd…. 🙁 Buiten kon er afgelopen weekend (6-7-8 maart) eindelijk wat gedaan worden aan de laatste blokken ongespitte grond. Daarnaast een kleine platte bak gekocht bij de LIDL, voor 3 tientjes. Hierin al wat bietjes en ijsbergsla gezet.

In de kas staan inmiddels spitskool, sla, andijvie en bloemkool en dat groeit met het zonnetje buiten een stuk beter. In de voorzaaibakken staan diverse soorten bonen. Eerst voorgeweekt om de ontwikkeling een stapje te helpen.

In 2 grote bakken staan inmiddels ook blauwe bessen. Achter de kas een aantal gekregen bramen (thornless) geplant.

Het gaat weer beginnen, ik geniet weer in de tuin !!!!

In de kas komen de bonen op en zal het niet lang meer duren voor ze de tuin in kunnen. De laatste stukken tuin zijn inmiddels gespit en begonnen met het nogmaals omgooien van de tuin met aan de natte kant wat meer brekerzand dan aan de drogere kant om de tuin nog wat meer op hoogte te krijgen. Op 23/3 een dagje vrij om extra uurtjes in de tuin te maken. De aardappelen (vitelotte noir, gourmandine en rode eersteling hebben een plek in de tuin gekregen. De rabarber opgesplitst en verplaatst, de aardbeienbedden zijn schoongemaakt.
Het ophoogzand is geleverd en ik heb een begin gemaakt met het pad.

Lente

 

Dit is het eerste kwartaal dat mijn noeste werk van ruim een jaar zijn vruchten begon af te werpen. De lente begon nog kwakkelend maar de afwisseling van warmte (en kou!) en regelmatig een bui leek wonderen te doen voor de tuin. Een heleboel zaken die vorig jaar mislukten lijken nu gewoon goed te gaan.

Het standaard werk van sla, komkommer en andijvie is aangevuld met een redelijke oogst aan rabarber, de plant van vorig jaar in 3 stukken verdeeld dus een kilo of 3 kunnen oogsten, aardbeien (zelfs al jam en smoothies ervan gemaakt omdat het niet bij te eten viel. Daarnaast ook al sugarsnaps, tuinbonen en peultjes kunnen oogsten (en zelfs moeten invriezen), bietjes, spitskool en de eerste gelukte bloemkool (een kleintje maar het begin is er nu!).

Op dit moment groeien de druiven, tomaten, meloenen, courgettes, aubergines, wortelen, snijbiet, prei, snijbonen, kapucijners, sperziebonen, verschillende koolsoorten en ga zo maar door, als kool. Nog geen groot fruit maar zoals al gezegd aardbeien, bosbessen, bramen, aalbessen, kruisbessen en frambozen zullen nog in redelijke hoeveelheden geoogst kunnen worden. In de kas staan er 2 druiven waaraan ook al enkele trossen hangen. De frankenthaler is al gekrent inmiddels.

Het water geven gaat ook al een poosjes crescendo. Een aggregaat met waterpomp zorgen voor de besproeing terwijl ik lekker kan rommelen op de nog droge delen van de tuin. Op naar de zomer !!!!

Zomer 

Juli begin geweldig, goed warm en het werd warmer en warmer. Een aantal vrije dagen genomen en elke dag op pad om de tuin van water te voorzien.
15-07: De afgelopen weken ging het weer op en af met heel heet en ook regelmatig een bui. Het oogsten gaat nu ongelofelijk. Inmiddels de rode eersteling en gourmandine aardappelen geoogst. De laatste tuinbonen liggen in de vriezer en ondertussen voor de eerste keer doperwten geoogst. Ook de tomaten worden langzaam rood, de komkommers en courgettes stapelen zich op.Helaas werd de eerste watermeloen te zwaar en is afgebroken, net op de dag dat ik een netje had versierd om m in te binden.

23-07: Regen en zon wisselen elkaar af dus veel hoeft er niet gesproeid te worden. Inmiddels de laatste aalbessen en de rode kruisbessen geoogst. De kruisbessen zijn in de jam verdwenen. De groene kruisbessen moeten nog wat rijpen. Deze week voor het eerst volledig uit eigen tuin gegeten, aardappelen, bieten, doperwten, sla en vanavond de eerste oogst sperziebonen. Mijn collega’s krijgen langzamerhand genoeg van courgettes maar er liggen er nog heel wat in de tuin. Als ik rondkijk zie ik nog: capucijners, snijbonen, sperziebonen, witte-, rode-, palm-, boeren-, spits-, spruitkool, div soorten wortelen, snijbiet, biet, chioggia, div soorten sla, andijvie, koolraap, venkel, courgette, aubergine, (snack-)komkommer, tomaten, meloenen, paprika, frambozen, bramen, bosbessen en diverse kruiden staan…
29-07:
Verdrietig…….. Na de ergste julistorm sinds het begin van de waarnemingen in 1901 betekent een klap voor de tuin. Courgetteplanten afgebroken, alle mais lag plat en de stoksnij- en stoksperziebonen lagen met tonkinstokken en al vlak. Nu na 4 dagen lijkt de schade aan afgerukte planten mee te vallen. De stokken netjes zoals voor de storm zetten is niet goed mogelijk door het gewicht van de planten maar het staat weer overeind en het aantal dode planten valt nu nog mee.

30-09-2015: Weer een seizoen ten einde. Dit jaar is er heel veel van de tuin afgekomen maar langzamerhand beginnen een aantal vakken leeg te raken. Wel weer heel veel geleerd.

 

Herfst

Langzamerhand gaan we al weer nadenken over wat we in 2016 willen gaan verbouwen en welke verbeteringen we in de tuin willen.
In oktober al begonnen met spitten. Dit jaar komt er geen mest wegens vakantie van een aantal leden van de inkoopcommissie maar er staat nu een extra vracht compost op het programma.

31-12: Inmiddels ruim de helft van de tuin gespit. De aardbeien zijn gedeeltelijk onder een beschermend gaasnet verdwenen.
Nadat de planken voorzien zijn van een laag impregneer en verf is er een begin gemaakt met de (zelf)bouw van een lage bak. Een vijftal enkelruiters gekocht.
De kas was weer vol aanslag en dat is imiddels verwijderd. Onder de fruitstruiken een laag cacoadoppen en schors verdeeld. Alle fruitbomen en struiken voorzien van kalk. Achter de kas de laatste schermen geplaatst voor de bramen. Het nieuwe jaar kan beginnen.