Courgette

Courgette

                                                                          

Beschrijving

De courgette (ook wel: mergpompoen) is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie. De planten vormen geen ranken.

Het Nederlandse woord courgette voor de groente komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel, wit of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten. Maar de groente kan eveneens rauw worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden de courgette het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

Een gevaar is de combinatie van courgette en (niet voor consumptie bestemde) kalebassen. Courgettes waren vroeger giftig, maar men heeft in der loop der tijd de gifstof cucurbitacine weggekweekt.. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Uit de kalebassen is het gif niet weggekweekt hetgeen dus kan leiden tot de dood !!  Een stelregel om dit te voorkomen is simpel: is de courgette bitter, weggooien.

Zaaien en planten

Voor de buitenteelt kan in Nederland gezaaid worden in mei in potten, die onder glas opgekweekt worden en dan half juni buiten worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 100 bij 100 cm. Ook kan in juni ter plaatse gezaaid worden. Voor de herfstteelt wordt begin juli uitgeplant en in september wordt er dan eventueel een tunnel overheen gezet.

De eerste vruchten worden vanaf juli geoogst. Er moet drie keer in de week en in de zomermaanden bijna dagelijks geoogst worden. Tot eind september, als er geen nachtvorst optreedt, kan er buiten doorgeoogst worden.

Voor de best mogelijke vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels noodzakelijk.

White Lebanese,

Ronde van Nice.

 

Combinaties die je niet moet maken

 

Bewaren

Het bewaren van courgettes is redelijk eenvoudig. Vanzelfsprekend gaat het in de koelkast beter dan daarbuiten maar ook in een niet al te warme omgeving blijven de vruchten 1-2 weken goed. In de koeling wel 3-4 weken maar moet je ze goed in de gaten houden. Gaan ze schimmelen dan is het binnen de kortste keren een

Mijn Ervaring

In 2014 ben ik meteen gaan experimenteren met courgettes, ik kocht meteen 4 verschillende varianten (zie boven bij zaaien en planten) en ben ik maart begonnen met het zaaien. Bijna alle zaadjes komen uit en ik had dus al snel een plant of 20. Een aantal daarvan heb ik in de kas gezet, en dat doe je eenmalig want de bloemen moeten wel bevrucht worden en dat moet veelal al voor het middaguur gebeuren omdat de nieuwe bloemen het dan al weer opgeven en niet bevruchte bloemen leveren geen courgettes op. Daarnaast nemen de planten ook veel ruimte in beslag wat in combinatie met andere planten mijn kas het eerste jaar het aanzicht gaf van de jungle.

En dan hebben we het niet over de opbrengst. Jaar 2014 gaf een goede opbrengst van zo’n 4-5 vruchten per plant en ik had er 5 of 6 gepoot. In 2015 besloot ik er echter 8 te zetten en bleek de opbrengst een veelvoud van 4-5. Sommige planten leverden wel een 25-30 vruchten zodat ik niet alleen mijn familie en vrienden van de varianten voorzag maar ook collega’s en buren.

In 2016 dus minder varianten en planten gezet maar dit jaar was een desastreus jaar voor alles wat in de tuin werd gezet. De natte periode tot in juli zorgde dat de opbrengst weer op het nivo van 2014 uitkwam.

Recepten