2019

2019

Winter 2019

12-12-2019

Een goede uitleg gekregen van de aardbeienkweker die ons normaliter van de plantjes voorziet. Op basis van dat verhaal gekozen om de huidige bakken geheel te legen en in het voorjaar opnieuw te vullen met nieuwe planten. Al een plannetje gemaakt om nu eens te kiezen voor vroege, middelvroeg, late en doordragers. Nu nog keuze maken welke aardbeien we gaan kopen.

Langzamerhand de voorraad zaden uitzoeken en bepalen wat we voor volgens jaar gaan aanschaffen. Tijd zat want het blijft nat in de tuin.

Herfst 2019

30-11-2019

Terugkijkend op een toch wel mooi oogstjaar, voor het eerst konden de wortelen rechtuit groeien (dus de grond wordt echt losser) liggen er grote hoeveelheden groenten nog te wachten op conservering. Helaas is een perenboom overleden en inmiddels, na het uitgraven van een fors deel van de grond om de oude boom, staat er een nieuwe conference.

De kas is aangepast, in plaats van 1 pad in het midden is de kas nu ingedeeld in 2 smalle delen voor de ramen en een breder deel in het midden. Dit zal het onderhouden tijdens het groeiseizoen vereenvoudigen omdat voorheen planten achter elkaar stonden.

Delen zijn inmiddels gespit maar helaas gooit de regen roet in het eten. De tuin is te nat om verder te spitten dus maar even rust voor wat dat betreft.

Zomer 2019

15-08-2019

Pfffff…  het is bijna 2 maanden sinds ik wat nieuws op de site heb geschreven. Oorzaak ligt oa aan het feit dat ik het zowel in als buiten de tuin enorm druk heb gehad. Ik heb 5 weken lang, tijdens de vakantie van de buurtuinder, zijn kas en tijdens de hele droge dagen ook zijn 200 meter buitentuin nat gehouden en nagelopen. En dan bedoel ik zorgen dat de tomaten zijn gediefd en de bonen netjes langs de stokken worden geleid. Voor onkruid wieden was niet echt tijd omdat mijn eigen tuin ook de nodige aandacht nodig had.

Maar inmiddels wat meer tijd, beginnen de eerste kale, lege plekken zich al weer aan te dienen. Twee stukken zijn helemaal opnieuw gevuld na de aardappeloogst maar ik houd van een schone tuin in de winter dus ik zal niet al te veel meer zaaien en planten.  De fruitoogst wordt groter en groter en ik heb dan ook lange tijd bessen, aardbeien en nu inmiddels pruimen kunnen oogsten. Jam dit jaar: zwarte bes en kruisbes. De appels en peren groeien nog rustig door tot begin volgende maand verwacht ik. In de kas zijn de eerste druiven al geoogst. De tomaten zijn er in overvloed.

Wel veel last van de witte vlieg dit jaar. De tuin naast mij wordt na een aantal goede jaren dit jaar niet zo best onderhouden. Het bestrijden van het vliegje lijkt dus onbegonnen werk. De kooloogst valt dus wat tegen MAAR voor het eerst is de worteloogst overvloedig en lijken de meeste wortelen ook op normale wortelen omdat de grond nu losser en losser wordt.

De witte kolen hebben gelukkig wel een volle weckpot zuurkool opgeleverd.

Nog een goede week werken en dan 3 weken vakantie…. ik kijk ernaar uit.

17-06-2019

Het is en blijft een vreemde periode. De temperaturen vliegen alle kanten op en mooie dagen worden afgewisseld met druilerige zeiknatte dagen.

Op de tuin glij je soms alle kanten uit door de natte aarde maar niet getreurd er is nog voldoende te doen. Inmiddels alle fruitbomen ontdaan van de omhoog gerichte uitlopers zodat het fruit de energie kan opslurpen in plaats van de uitlopers. Helaas heeft na 5 jaar de comice het opgegeven. Nadat deze netjes in bloei kwam verdorde na de vorst alle bladeren en bloemen. Bij het terugsnoeien tot aan de stam werd er door mij geen enkel leven meer geconstateerd. We zagen hem er dus binnenkort maar tussenuit.

Mooi is echter wel weer dat de verplaatste rabarber het dit jaar geweldig doet. De eerste moes is dan ook al in diverse potjes en magen verdwenen. De aardbeien zijn net als altijd heerlijk en de eerste komkommers zijn geoogst. Sla en andijvie hebben hun mooiste tijd gehad EN door de gecoate spinaziezaden is er voor het eerst in jaren weer een aantal diepvrieszakken gevuld met verse spinazie.

De laatste vrije plekken in de tuin worden ook gevuld. Er is nog een plekje voor wortelgroenten en de prei wacht op iets droger weer.

Lente 2019

28-04-2019

Een week die prachtig begon, maar zonder een druppeltje regen eindigde in een herfstig weekend met meer dan voldoende water. Enkel de gewassen in de kas hadden maar water nodig en bleef er dus tijd over om wat zaken naar buiten te verplaatsen op de plek van bestemming. De eerste sla is geoogst en dat zal de komende weken regelmatig op ons bord en dat van onze kinderen en ouders terecht gaan komen. Een begin gemaakt met de buizenstructuur om de fruitstruiken op hun nieuwe plek te beschermen.

21-04-2019

Droog, droog, droog. Het zonnetje is heerlijk en alles groeit als kool. Maar elke dag met het gietertje rond (zo’n 40-50 volle) om het toch maar enigzins vochtig te houden. De eerste sla is inmiddels geoogst en ook staan er al pompoenen in de lage bak. Ook zijn er veel bonen naar buiten verhuist en is een van de blokken volledig gevuld met kolen. De vorst lijkt een perenboom parten te hebben gespeeld, de knoppen lijken bevroren geweest te zijn. De laatste vakken worden klaargemaakt om te vullen. Moeten dan wel eerst goed nat gemaakt worden anders is het betonhard aan de oppervlakte.

16-04-2019

Het weer slaat om, afgelopen week nog 9 graden met nachtvorst, nu wordt het vandaag 19 graden. De afgelopen weken veel gezaaid, buiten staan al diverse kolen en bonen alsmede bietjes wortelen en in de kas staan sla, spinazie, andijvie, pompoenen etc. in kweekpotjes. De fruitbomen staan met bloesem maar we hopen dat de laatste nachtvorst niet teveel heeft bevroren.

16-03-2019

Het weer werkt niet echt mee. Na een fantastische vakantie kwamen we terug in een NAT Nederland en daar is de ruime week die sindsdien is verstreken weinig in veranderd. Het zaaien is nu wel in volle gang en buiten ben ik verder de toplagen aan het losmaken. We zijn over de helft dus het vordert gestaag. Inmiddels zijn de aardappelen en uien gearriveerd. Een deel van de uien hebben al een plekje gekregen in de tuin en ertussen wortelen gezaaid. In de kas staat de helft klaar en het andere deel moeten nog tonkinstokken geplaatst worden maar dan kan er daar geplant worden als er tomaten en andere vruchtgewassen beschikbaar zijn.

Winter 2018/2019

23-2-2019

Afgelopen week zijn inderdaad alle zaken aangekomen en m’n rug heeft ’t geweten. Alle compost is over de tuin verdeeld en nu, zaterdag de 23e zijn er al enkele paden opgehoogd. De glasplaten liggen weer op de lage bak die ook ontdaan is van alle resten onkruid, de eerste plantjes (kool, biet en sla) staan in de kas en lage bak. Thuis staan de voorbereidingen van onze IJsland reis van volgende week centraal. Dus nog enkele avondjes de toplagen van enkele blokken in de tuin  nog even losmaken en we kunnen vertrekken waarna na terugkomst de tuin langzamerhand ingericht kan gaan worden. H

eb er zin an.

8-2-2019

In de kas zijn de eerste zaden de grond in gegaan, wortelen en veldsla. De helft van de kas is schoon en de grond is klaar en rul. Het is nu wachten op de bestelde zaden die later worden geleverd dan normaal. Buiten is het echter nog te nat. Ook daar wacht ik nog op de levering van zand en compost. Einde komende week zal alles aanwezig zijn.

1-2-2019

Inmiddels is de tuin gespit maar veel meer dan dat is er niet gebeurd. Vanaf de tweede week van januari is het Koud, nat en heeft het al redelijk gevroren. Vorige en deze week ligt de tuin in het weekend onder een laag sneeuw niet uitnodigend om wat te doen dus. Het is nu wachten op de bestellingen van zaad en het eerste plantgoed wat in de kas kan om echt wat te kunnen gaan doen. Mijn vingers beginnen te jueken :). Gelukkig andere hobbies zoals het voorbereiden op de 1/2 marathon van Leiden en de prachtige 6-2 van afgelopen zondag in de kuip dus we vermaken ons wel!

19-12-2018

De afgelopen weken niet echt veel gedaan op de tuin. Naast het slechte weer met de eerste vorst, het overlijden van Karin (52), een goede vriendin, brachten het aantal bezoekjes terug tot op 1 hand te tellen. Het spitten vordert dus wel en het grootste deel van de tuin ligt dan ook wel om. Daarnaast nog wat snoeiwerk en het vullen van de aardbeienbakken met nieuw, zelf gekweekte, plantgoed is wel het meeste wat er is gedaan.